Читај ми!

Путин и Бајден разговарају о односима Русије и САД – шта су теме разговора двојице лидера

Председници Русије и Сједињених Држава разговараће видео-линком о кризи у међусобним односима. Џозеф Бајден је забринут због евентуалне инвазије Русије на Украјину, због чега јој прети новим санкцијама. С друге стране, Владимир Путин истиче растућу претњу од ширења војне инфраструктуре НАТО-а на исток, до самих граница Русије.

Пребацивање кривице на Москву и измишљотина да наводно планира да нападне Украјину - у најмању руку је неодговорно, тврди Владимир Путин. Русија никоме не прети, али предузима све потребне војне и техничке мере како би сузбила стварну претњу на својим западним границама, којима се НАТО опасно приближио.

"У разговору са Сједињеним Државама и њиховим савезницима инсистираћемо на постизању споразума који спречавају ширење НАТО-а на исток и инсталирање његових оружаних система близу Русије. Потребне су нам законске и судске гаранције, јер наше западне колеге нису испуниле дата обећања. Познато је да је НАТО обећао да се неће ширити на исток, а урадио је управо супротно. Легитимне бриге Русије се и даље игноришу", рекао је председник Русије Владимир Путин.

Евентуална инвазија на Украјину Русији ће донети оштре економске санкције, упозоравају Вашингтон и Брисел. Неће, кажу, мирно посматрати гомилање руских трупа на граници са бившом совјетском републиком која претендује да се придружи Унији и НАТО-у.

"Није реч о претњама, већ о убеђењу да је једини прави пут кроз дипломатију. У међувремену смо се са нашим савезницима консултовали о финансијским санкцијама Русији, које ће њеној економији нанети озбиљну штету. Назовите то претњом, или припремом, како хоћете", навела је Џен Псаки, представница за медије Беле куће. 

"Мораћемо да разговарамо о споразумима из Женеве, да видимо који су поштовани, а за које су потребни додатни напори. Наши билатерални односи су још у жалосном стању", казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Зеленски обишао трупе у Доњецку 

Обилазећи војне трупе у Доњецку, председник Зеленски је поручио да су украјинске снаге способне да се одупру сваком руском нападу.

"Желим вам здравље и да сачувате живот. Потребно је да унуцима причате о херојској одбрани земље. Уверен сам да ћемо их победити", поручио је председник Украјине Володимир Зеленски.

Амерички државни секретар Блинкен потврдио је подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

"Врата НАТО-а су отворена за све који желе да допринесу безбедности у евро-атлантском сектору", поручио је Блинкен.

Москва упозорава Алијансу да не прелази црвене линије.  

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво