Читај ми!

Нобелове награде за књижевност и физику уручене на локалним церемонијама

Другу годину заредом због ковида 19 традиционални банкет у Стокхолму, којем би требало да присуствују добитници Нобелове награде за хемију, физику, медицину, књижевност и економију, земениле су мање локалне церемоније уручења тог престижног признања.

Добитник Нобелове награде за књижевност Абдулразак Гурна први је добио своју награду на церемонији у резиденцији шведског амбасадора у центру Лондона, пренео је АП.

Амбасадорка Микаела Кумлин Гранит рекла је да је танзанијски писац који живи у Великој Британији добио Нобелову награду за књижевност ''за бескомпромисно и саосећајно продирање ефеката колонијализма и судбине избеглица у јазу између култура и континената''.

Гурна је одрастао на острву Занзибар и стигао је у Енглеску као 18-годишњи избеглица 1960-их, а своја искуства је користио за 10 романа, укључујући "Сећање на одлазак", "Пут ходочасника", "Загробни животи" и "Рај".

Један од добитника Нобелове награде за физику, Италијан Ђорђо Париси, примио је своју награду на свечаности у Риму.

Другој двојици лауреата за физику, Јапанцу који живи у САД Сјукуру Манабеу и Немцу Клаусу Хаселману, као и једном од добитника Нобела за хемију Дејвиду Мекмилану и економију Џошуи Д. Ангристу, медаље и дипломе биће уручене у Вашингтону.

Више церемонија биће одржано током целе недеље у Немачкој и САД током којих ће бити додељене награде другим лауртеатима.

У петак, на годишњицу смрти оснивача награде Алберта Нобела, одржаће се свечана церемонија у скупштини града Стокхолма за локалну публику.

Нобелова награда долази са дипломом, златном медаљом и новчаном наградом од 1.150.000 долара, која се дели ако има више добитника.

Нобелова награда за мир додељује се у Ослу, јер је Нобел тако желео, подсећа АП.

У Ослу ће бити одржана церемонија за добитнике, новинаре Марију Ресу са Филипина и Дмитрија Муратова из Русије.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара