Читај ми!

Марија Реса и Дмитриј Муратов добитници Нобелове награде за мир

Новинарка Марија Реса са Филипина и Дмитриј Муратов из Русије добитници су Нобелове награде за мир, за напоре да обезбеде слободу изражавања, која је предуслов демократије и трајног мира, саопштила је председница Норвешког Нобеловог комитета Берит Рајс-Андерсен.

Нобелов комитет саопштио је да су Марија Реса и Дмитриј Муратов представници свих новинара који се залажу за идеал слободе изражавања, у свету у коме су демократија и слобода штампе у све неповољнијем положају.

Филипинска новинарка Марија Реса изјавила је да је запањена вешћу.

"У шоку сам", рекла је за Раплер, веб-сајт за онлајн вести, који је она основала.

Главни и одговорни уредник руске Нове газете Дмитриј Муратов изјавио је да та награда није његова заслуга, већ новина и његових колега које су погинуле за слободу говора.

Муратов је да је радио, да су га звали из Нобеловог комитета, али да није подигао слушалицу, преноси Тас.

"Нисам имао времена ни да прочитам цео текст. Рећи ћу вам ово: ово није моја заслуга, већ Нове газете и оних који су погинули бранећи право људи на слободу говора", истакао је Муратов.

Кремљ је честитао Муратову, чија је Нова газета често критиковала руске власти, преноси Ројтерс.

"Можемо честитати Дмитрију Муратову", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима.

Муратов, истакао је портпарол Кремља, упорно ради у складу са својим идеалима, посвећен им је, талентован је и храбар.

Нобелову награду за мир прати златна медаља и новчана награда у износу од 10 милиона шведских круна, што је нешто више од 1,14 милиона долара.

Новчани износ награде потиче од завештања које је оставио творац награде, шведски проналазач Алфред Нобел, који је преминуо 1895. године.

Иначе, Комитет је већ објавио имена добитника Нобелове награде за књижевност, добитника Нобелове награде за хемију, а раније ове недеље и имена троје добитника Нобела за физику, као и имена двоје научника који су добили признање за допринос медицини.

Преостаје да још да буде саопштено име добитника Нобелове награде за економију.

Прошлогодишња награда за мир припала је Светском програму за храну Уједињених нација.