Читај ми!

Преминуо бивши сенатор Боб Дол, памте се његове досетке

Бивши републикански сенатор и кандидат на председничким изборима у САД 1996. године Боб Дол преминуо је у 98. години, саопштила је његова породица.

"Тешка срца саопштавамо да је сенатор Роберт Џозеф Дол преминуо рано јутрос у сну", саопштила је Фондација Елизабет Дол. Он је, иначе, у фебруару објавио да му је дијагностикован узнапредовали рак плућа.

У саопштењу се наводи да је верно служио САД 79 година.

Он је прешао дуг пут од сиромаштва током Велике депресије тридесетих година, преко бојних поља Другог светског рата до Конгреса: Представљао је Канзас у Сенату САД од 1969. до 1996, а последњих 11 година мандата је био вођа републиканаца у горњем дому америчког Конгреса. Претходно је био члан Представничког дома.

Као поручник у америчкoј војсци у Другом светском рату, водио је напад на немачке позиције у Италији. Тада му је граната погодила десно раме, због чега му је рука паралисана, сломљен пршљен, а остао је и без бубрега. 

Био је албански лобиста.

Избори 1976. године 

Био је кандидат за потпредседника САД 1976. године и председнички кандидат на изборима 1996. године.

Дол је тада имао 73 године, а његов противкандидат Бил Клинтон 50. Памти се Долова изјава којом је довео у питање Клинтонов интегритет: "Када би вам се нешто десило, да ли бисте радије оставили своје дете Бобу Долу или Билу Клинтону? Мислим да бисте их вероватно оставили Бобу Долу", рекао је тада републикански кандидат.

Ипак, Клинтон је однео победу.

Наредне године, Клинтон је Долу доделио Председничку медаљу за слободу, а 2018. добио је Златну медаљу Конгреса - највише одликовање које Конгрес додељује.

Познат по хумору

Боб Дол је био познат и по свом карактеристичом хумору. Објавио је и књигу анегдота "Велика политичка духовитост: Смехом (скоро) до Беле куће".

Снимио је и рекламе за Пепси, Dunkin' Donuts и вијагру. Био је гост бројних телевизијских емисија. Касније је рекао да је желео да покаже да има живота и после политике и да "губитак избора не значи да сте изгубили смисао за хумор".

Ево неких од његових досетки:

"Ево их: Не видим зло, Не чујем зло и Зло", рекао је када су се бивши председници Џими Картер, Џералд Форд и Ричард Никсон окупили у Белој кући ("There they are - See No Evil, Hear No Evil and Evil.");

"Ја, Роберт Џ. Дол се свечано заклињем. Извињавам се, погрешан говор", рекао је Дол, глумећи да полаже заклетву као председник када је од Клинтона добио Председничку медаљу за слободу;

"Било је океј, али било би боље да су служили крофне" - одговорио је новинару који га је питао како је прошао састанак у Белој кући;

"Мислио сам да сам конзервативац, али имамо неке у Конгресу који су толико десно да ће пасти с Капитола";

"Највише ме брине код избора (2016) то што, па, надам се да ћу бити још ту да гласам. Ако не... Планирам да гласам у одсуству".

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво