Читај ми!

Нови протести због анти-ковид мера у Бриселу, полиција користила водене топове и сузавац

Белгијска полиција је употребила водене топове и сузавац да би растерала групу демонстраната у Бриселу, који су протестовали због пооштрених анти-ковид ограничења.

Учесници марша су протестовали због мера које су најављене у петак, трећу недељу заредом, због пораста броја новозаражених, наводи АП.

Узвикујући "Слобода! Слобода!" и носећи транспаренте на којима је писало "Уједињени за нашу слободу, права и нашу децу", људи су кренули ка седишту Европске уније.

Неки су носили транспаренте на којима су исписане поруке критике о вакцинама и слогани против тога да вакцине буду обавезне.

Већина демонстраната која је мирно марширала, већ се разишла када је око 100 њих налетело на припаднике полиције који су блокирали приступ згради Европске комисије.

Након кратког сукоба са полицијом, демонстранти су гађали снаге реда ђубретом и другим предметима, укључујући бицикл, и палили петарде и бакље.

Полиција је употребила водене топове и испалила сузавац да би их растерала. За сада нема података да ли је неко повређен.

С обзиром на највећи раст случајева међу децом, белгијски премијер Александар Де Кро је казао у петак да ће ношење маске бити обавезно за сву децу старију од шесте године.

До сада су деца старија од 10 година била обавезна да носе маску.

Основне школе ће бити затворене за божићне и новогодишње празнике недељу дана раније, а средње школе ће прећи на хибридни систем, тако да ће половину наставе пратити од куће.

Окупљање људи у затвореним просторима је ограничено на 200. Влада је претходно затворила ноћне клубове и наредила да барови и ресторани буду затворени у 23.00 на три седмице.

Спекулисало се да ће време њихвог затварања бити померено на 20.00, али се влада за сада одлучила против тога.