Читај ми!

Пола века борбе – како је Барбадос прешао пут од колоније до републике

Последњег дана новембра рођена је најмлађа република на планети. Британска краљица Елизабета Друга од јуче није више шеф државе на најисточнијем Карипском острву Барбадосу.

Mајушна табла једини је знак дипломатског присуства бивше колоније у некадашњој престоници британске империје. Пут ка републици почео је проглашењем независности 1966. године, а завршен јуче у Бриџтауну када је на кормилу државе једна жена заменила другу.

Прва председница младе републике, некада прва чланица острвске адвокатске коморе, Сандра Мејсон заменила је краљицу Елизабету Другу.

"Од овог тренутка сваки грађанин Барбадоса постаје отелотворење нове републике. Без обзира да ли дува повољан или погубан ветар, брод Републике Барбадос отиснуо се на своје девичанско путовање. Нека одолева свим олујама и безбедно усмери нашу земљу и грађане према хоризонтима и обалама пред нама", поручила је Сандра Мејсон, прва председница Барбадоса.

Пут ка републици почео је још седамдесетих година прошлог века. Локална комисија тада је препоручила овај потез. Преовладала је бојазан да би одбацивање краљице нанело смртни ударац стубу острвске привреде - туризму.

Пола века касније догодио се ковид и нација је стала и размислила. Акције америчког покрета "Црни животи значе" запљуснуле су и Барбадос. Прво је статуа британског хероја Трафалгарске битке, робовласника адмирала Нелсона пренета у музеј.

Затим су почеле да ничу клупе и расту бугенвилије око највећег масовног гробља робова на свету. Анализа посмртних остатака афричких робова на гробљу Нелсон, открила је потомцима да је просечни век радника на плантажама шећерне трске био осамнаест година.

Одбацивање монархије постало је неминовност уз прећутни благослов како Елизабете Друге, тако и њеног наследника и од јуче првог носиоца Ордена слободе Барбадоса.

"Од мрачних дана наше прошлости и ужасавајућих злочина робовласништва који заувек остављају љагу на нашој историји, народ овог острва крчио је себи пут изванредном моралном чврстином", каже британски престолонаследник Принц Чарлс.

Ове речи хвале сви борци за људска права, али и најављују стратегију будућег британског краља и првог човека Комонвелта. Но, нова република има нове хероје. Прва је такву титулу понела поп дива Ријана.

"Настави да сијаш као дијамант и доприносиш слави свог народа речју и делом", поручује Мија Амор Мотли, премијерка Барбадоса.

Политички врх Барбадоса, али и Бакингемска палата, одржали су свету дипломатску лекцију како политички пораз претворити у дипломатску победу.

"Док вечерас певате, ви сте чувари сопственог наслеђа и вешти мајстори ваше будућности", рекао је принц Чарлс.

Британци помно прате сваки потез будућег краља, свесног да један погрешан потез после смрти мајке може да стави тачку на монархију не само на Барбадосу, већ и у самом срцу некадашње Империје - Уједињеном Краљевству. Принц од Велса за сада се чини као вешт мајстор сопствене будућности.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи