Читај ми!

Премијер Етиопије: Незамислива победа, младост Тиграја пада као лишће

Eтиопски премијер Абиј Ахмед, добитник Нобелове награде за мир, поручио је да су његови непријатељи поражени у области Афар. Обећао је да ће победити побуњенике и у региону Амхара.

На државној телевизији Фана приказан је премијер у војној униформи на фронту, како гледа кроз двоглед. Поручује да је источна команда остварила незамисливу победу, након само једног дана планирања и једног и по дана борбе.

"Сада ћемо и на овом фронту да остваримо победу", рекао је Абиј Ахмед војницима у области Амхара. Ројтерс није могао независно да потврди локацију на којој се он налази.

Више од годину дана војска под контролом Абија Ахмеда се бори против побуњеника из региона Тиграј. Прошле недеље је рекао да иде на фронт како би надгледао војне операције.

"Младост Тиграја пада као лишће. Треба да знају да су поражени и да се предају", поручио је премијер, који је иначе добитник Нобелове награде за мир.

Побуњеници су претили да ће ући у престоницу Адис Абебу, или пресећи коридор којим је Етиопија повезана са највећом луком у региону.

Сукоб Владе и побуњеника је ескалирао када је 4. новембра Ахмед наредио војну офанзиву против регионалних снага (Тиграјског народноослободилачког фронта), због напада на војну базу у којој су смештене владине трупе у Тиграју.

Иначе, Тиграјски народноослободилачки фронт био је готово три деценије на врху власти, да би након антивладиних пртоеста 2018. године Абиј Ахмед дошао на чело државе.

Абиј Ахмед је Нобелову награду за мир добио због залагања за постизање мира са Еритрејом.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи