Читај ми!

Премијер Етиопије јавио се с ратишта, медији смеју да преносе само информације од владе

Премијер Етиопије Абиј Ахмед стигао је на фронт поручивши да "неће ни за центиметар узмакнути док се не сахрани непријатељ и обезбеди слобода за Етиопију". Влада у Адис Абеби забранила је медијима да објављују информације са ратишта које нису стигле од Владе. Америка позива на преговоре.

Етиопијски премијер Абиј Ахмед, иначе добитник Нобелове награде за мир, јуче је стигао на фронт где се придружио војсци, у североисточном региону Афар, известила је државна телевизија Фана. Ројтерс није успео независно да потврди локацију на којој је снимано.

"Оно што тамо видите је планина коју је непријатељ до јуче имао. Сада смо успели у потпуности да је заузмемо", рекао је Абиј у униформи додавши да је морал војске на високом нивоу.

"Нећемо ни центиметар узмакнути док не сахранимо непријатеља и обезбедимо слободу за Етиопију. Оно што нам треба је самостална Етиопија и за то ћемо умрети", рекао је Абиј, који је ту изјаву објавио и на свом Твитеру.

Етиопија је, иначе, увела рестрикције на објављивање информација са ратишта, односно дозвољено је само објављивање владиних извештаја.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен забринут је због ескалације у Етиопији и позива на хитне преговоре како би се криза превазишла, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, након телефонског разговора Блинкена и кенијског председника Ухура Кенијате.

Побуњеници из Тиграја запретили су да ће заузети престоницу Адис Абебу и пресећи коридор који повезује Етиопију са највећом луком у региону. Због овог сукоба 9,4 милиона људи се суочава са несташицама хране и воде.

"Путеви до Тиграја су затворени због напада побуњеника на регионе Афар и Амхара, као и због тога што одобрења из Савезне владе нису стигла. Од средине јула мање од трећине потребних залиха је ушло у регион", саопштио је Светски програм за храну. 

Влада Абија Ахмеда се више од годину дана бори против побуњеника Тиграј. Хиљаде људи су страдале у овом сукобу, а милиони су интерно расељени у другој најмногољуднијој афричкој земљи.

Сукоб је ескалирао када је 4. новембра Ахмед наредио војну офанзиву против регионалних снага (Тиграјског народноослободилачког фронта), због напада на војну базу у којој су смештене владине трупе у Тиграју.

Иначе, Тиграјски народноослободилачки фронт био је готово три деценије на врху власти, да би након антивладиних пртоеста 2018. године Абиј Ахмед дошао на чело државе. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво