Читај ми!

Лукашенко има понуду за Немачку, ЕУ спрема санкције против авио-компанија

Председник Белорусије Александар Лукашенко тврди да Минск безуспешно покушава да убеди мигранте који се налазе на граници да се врате својим домовима. У Бриселу спремају нове санкције, овај пут против авио-компанија које превозе мигранте.

Хиљаде миграната отпутовало је у Белорусију, у нади да ће преко те земље ући у Европску унију. Дочекала их је бодљикава жица на граници с Пољском и изузетно ниске температуре. Иако повремено успеју да пробију баријеру, дочека их пољска полиција.

НВО група "Граница" саопштила је да је примила информацију да Белоруси приморавају мигранте да буду насилни према пољским снагама безбедности, али друга страна тврди да је реч о дезинформацијама.

Александар Лукашенко наводи да покушавају да убеде мигранте да се врате у своје земље, али без успеха. Истиче и да Минск може да их пребаци у Минхен авионима белоруске авио-компаније "Белавиа", ако Пољска не обезбеди хуманитарни коридор, преноси РИА Новости.

Поједини медији претходно су пренели да су власти Минхена изразиле спремност да прихвате мигранте.

Белоруски председник сматра да је мигрантска криза потребна Пољској због проблема са Европском унијом и да се ситуација са мигрантима "захуктава", са циљем да Русија буде увучена у сукоб. 

Каже и да ће узвратити у случају да Запад уведе нове санкције Белорусији, што је једна од тема данашњег састанка у Бриселу.

Савет ЕУ проширио могућности за санкције Белорусији

Савет ЕУ проширио је данас законски оквир којим се омогућава увођење санкција Белорусији наводећи да је то одговор на инструментализацију људи коју спроводи белоруски режим у политичке сврхе.

Овом одлуком проширени су критеријуми који ће омогућити да се на листи санкционисаних нађу појединци и субјекти који организују или доприносе активностима Лукашенковог режима, а које омогућавају илегални прелазак спољних граница ЕУ.

"Данашња одлука одражава одлучност ЕУ да се супротстави инструментализацији миграната у политичке сврхе. Ово је реакција на нехуману и незакониту праксу. Истовремено, настављамо да се супротстављамо неприхватљивој репресији режима против сопственог становништва и реаговаћемо у складу с тим", изјавио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

Санкције за авио-компаније

Како су европски званичници раније данас рекли, Европска унија планира да санкционише авио-компаније, туристичке агенте и друге људе умешане у транспорт миграната у Белорусију.

Немачки министар спољних послова Хаико Мас каже да би авио-компанијама које превозе мигранте могло да буде забрањено да слећу у Европу.

Огласио се и литвански шеф дипломатије. Тражи да сви белоруски аеродроми буду затворени за летове за које се сумња да превозе мигранте.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки рекао је јуче да НАТО мора да предузме конкретне кораке, како би се решила ситуација на граници са Белорусијом.

Како је дошло до кризе

Криза је настала након што је Запад увео санкције белоруској влади због насилног гушења масовних протеста прошле године, а након избора у којима је Александар Лукашенко прогласио победу. Опозиција тврди да су избори покрадени, што он негира.

Европска унија, чије су чланице Пољска и Литванија, оптужује Минск и да из освете подстиче мигранте са Средњег истока и из Африке да покушају да уђу у Унију преко Белорусије, док Лукашенкова влада негира да покушава да исфабрикује мигрантску кризу и криви Запад за преласке преко граница.

Потврђују да мигранти иду ка граници, али кажу и да се Варшава према њима односи на нехуман начин.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара