Читај ми!

Снимак са пољске границе, чује се упозорење мигрантима

Мигрантска криза на источној граници Европске уније не јењава. Министарство унутрашњих послова објавило је на Твитеру снимак актуелне ситуације. Премијер Пољске Матеуш Моравјецки каже да НАТО мора да предузме конкретне кораке, како би се решила ситуација на граници са Белорусијом.

Пољска, Литванија и Летонија ће можда тражити консултације на основу члана 4 споразума о Северноатлантском савезу, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

На основу овог члана, свака земља чланица може затражити консултације када је њен територијални интегритет, политичка независност или безбедност угрожена.

"Није довољно само да се јавно изрази забринутост – сада су нам потребни конкретне мере и посвећеност целе Алијансе", рекао је Моравјецки државној новинској агенцији ПАП.

Моравјецки је рекао и да лидери ЕУ треба да размотре увођење нових санкција Белорусији, укључујући и потпуно затварање границе. Чланице ЕУ би требало да финансирају изградњу зида на граници, рекао је Моравјецк

Хиљаде миграната су отишле у Белорусију, надајући се да ће преко ње ући на територију Европске уније. Међутим, завршили су заробљени на белоруско-пољској граници, на изузетно ниским температурама.

Брисел оптужује Минск да је изрежирао кризу како би притиснуо Европску унију да обустави санкције које је наметнула појединим политичарима режима Александра Лукашенка. Минск, међутим, упорно негира ове оптужбе.

Руски председник Владимир Путин каже да је Москва спремна да помогне у решавању кризе, али тврди и да Кремљ нема никакве везе са тренутном ситуацијом и да је Запад сам за то крив.

"Рекао сам зашто: из политичких, војних и економских разлога. Они су сами створили услове да хиљаде и стотине хиљада људи крену. И сада траже кривце да би скинули са себе одговорност за догађаје који се дешавају", истакао је Путин, преноси РИА Новости.

Водени топ на граници 

На граници са Белорусијом распоређене су хиљаде пољских војника, а снаге безбедности описују тренутну ситуацију као изузетно напету.

Пољска страна тврди да мигранти добијају инструкције и опрему од Белоруса. Очекују још један велики покушај пробоја границе.

На снимку који је на Твитеру објавило пољско Министарство унутрашњих послова, види се да је на граници нешто налик на водени топ, а емитује се снимљена порука којом се упозоравају мигранти да би против њих могла да буде употребљена сила ако не буду слушали наређења.

НВО група "Граница" саопштила је да је примила информацију да Белоруси приморавају мигранте да буду насилни према пољским снагама безбедности.

"С обзиром на ризик од ескалације, желимо да подсетимо све стране да мигранти нису агресори, већ таоци Лукашенковог режима", наводи се у саопштењу.

Портпарол белоруских граничара рекао је да је реч о дезинформацијама. "То не одговара стварној ситуацији", рекао је Антон Бичковски.

У суботу је група од педесетак миграната пробила ограду од бодљикаве жице и ушла у Пољску, али их је гранична полиција ухватила.

Тело младића из Сирије јуче је пољска полиција пронашла у шуми, али узрок смрти није утврђен.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије