Читај ми!

Напето на источној граници ЕУ, разговарали Путин и Лукашенко

Наставља се мигрантска криза на границама Пољске и Литваније са Белорусијом. Варшава саопштава да су забележили више од триста илегалних упада, док Виљнус наводи да се стотине миграната креће ка њеном граничном прелазу. Литванија је на делу територије прогласила ванредно стање и упутила четири војна камиона са наоружаним војницима. Разговарали су Александар Лукашенко и Владимир Путин. Сергеј Лавров предлаже Унији да помогне Белорусији како би се изборила са мигрантима.

Велики гранични прелаз између Пољске и Белорусије у Кузници је затворен – са једне стране је око 800 миграната, а више од 3.000 је у оближњим шумама.

С друге стране бодљикаве жице, дежура око 12.000 пољских војника у борбеној готовости, како би спречили мигранте да сруше или пресеку ограду.

Премијер Матеуш Моравјецки је обишао пољске војнике који чувају границу. Изјавио је да Белорусија користи мигранте у новом типу рата у којем се мигранти користе као људски штитови. 

Пољски председник Анджеј Дуда тврди да је на граници те земље са Белорусијом хиљаде миграната, махом младих мушкараца.

Пољски граничари су регистровали 309 нелегалних покушаја упада на територију те земље из правца Белорусије. Ухапшено је 17 особа, махом Ирачана.

Портпарол пољских Специјалних служби тврди да белоруске безбедносне снаге испаљују празне метке у ваздух "како би симулирале опасне догађаје", док истовремено дају мигрантима оруђе којим они покушавају да исеку жичану ограду.

Шта Русија предлаже 

У међувремену, Александар Лукашенко и председник Русије Владимир Путин су разговарали телефоном о актуелној ситуацији, јавља белоруска новинска агенција Белта. Изразили су забринутост због оштрих акција пољске стране према цивилима и гомилања пољских трупа на граници.

"Ратовати против ових несрећних људи на граници Пољске и Белорусије и довести колоне тенкова – па јасно је да је то или вежба или уцена", рекао је Лукашенко у телевизијском обраћању и поручио да ће се мирно супротставити оваквој ситуацији.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров предложио је Европској унији да финансијски помогне Минску, како би зауставили мигрантску кризу – договор какав је већ постигнут са Турском.

"Не треба заборавити чијом се кривицом све ово дешава. Узроци леже у политици коју су западне земље, укључујући НАТО и Европску унију, много година водиле на Блиском истоку и на северу Африке, настојећи да тамо наметну живот по западном моделу. Треба избегавати двоструке стандарде када је реч о питању пријема избеглица или одбијања пријема", рекао је Лавров.  

ЕК: Минск нуди мигрантима лак улаз у ЕУ 

Европска комисија тврди да Белорусија илегално нуди мигрантима лак улаз у ЕУ.

"То је део нечовечног и гангстерског приступа Лукашенковог режима, који и даље обмањује људе обећавајући им лак улазак у Унију", рекао је портпарол Комисије.

Комисија наводи да је око 2.000 миграната на њеној граници и да је Брисел спреман да помогне Пољској у кратком року, ако Варшава то затражи.

Мигранти иду и ка граници са Литванијом 

Напето је и на граници Белорусије и Литваније. Виљнус је на гранични прелаз Пертакас упутио четири војна камиона са наоружаним војницима, након извештаја да се тамо упутило неколико стотина миграната.

Раније данас, Литванија је прогласила ванредно стање на делу територије који се граничи са Белорусијом. Ванредно стање ступиће на снагу у поноћ, 10. новембра.

Како је дошло до кризе 

Криза је настала након што је Запад увео санкције белоруској влади због насилног гушења масовних протеста прошле године, а након избора у којима је Александар Лукашенко прогласио победу. Опозиција тврди да су избори покрадени, што он негира.

Европска унија, чије су чланице Пољска и Литванија, оптужује Минск и да из освете подстиче мигранте са Средњег истока и из Африке да покушају да уђу у Унију преко Белорусије, док Лукашенкова влада негира да покушава да исфабрикује мигрантску кризу и криви Запад за преласке преко граница. Потврђују да мигранти иду ка граници, али кажу и да се Варшава према њима односи на нехуман начин.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је земље чланице да прошире санкције против режима у Белорусији који је, према њеним речима, одговоран за "хибридни напад" на ЕУ.

"Белоруске власти морају да схвате да им притисак на Европску унију кроз циничну инструментализацију миграната неће помоћи да успеју у својим циљевима", поручила је фон дер Лајенова у писаном саопштењу. 

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се