Читај ми!

Хиљаде миграната на граници Пољске и Белорусије, ЕУ поручује Минску да неће успети у свом науму

Пољска очекује да ће у наредним сатима неколико стотина миграната покушати да уђе у ту земљу из Белорусије. Варшава оптужује Минск да покушава да изазове сукоб, а из Белорусије наводе да се Пољска на нехуман начин односи према мигрантима.

Шеф пољског Националног безбедносног бироа Павел Солош очекује да ће у наредним сатима "границу напасти на стотине људи". 

Портпарол владе наводи да је на граници тренутно 3.000–4.000 миграната, а више од десет хиљада широм Белорусије спремно је да уђе у Пољску.

Пољска поручује да је распоредила додатне војне јединице и полицију, док суседна Литванија наводи да ће можда прогласити ванредно стање на својој граници са Белорусијом.

Европска унија оптужује Минск да из освете подстиче мигранте са Средњег истока и из Африке да покушају да уђу у Унију преко Белорусије. Наиме, Запад је увео санкције влади Александра Лукашенка због кршења људских права.

Лукашенкова влада негира да покушава да исфабрикује мигрантску кризу и криви Запад за преласке преко граница. Потврђују да мигранти иду ка граници, али кажу и да се Варшава према њима односи на нехуман начин.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је земље чланице да прошире санкције против режима у Белорусији који је, преме њеним речима, одговоран за "хибридни напад" на ЕУ.

"Белоруске власти морају да схвате да им притисак на Европску унију кроз циничну инструментализацију миграната неће помоћи да успеју у својим циљевима", поручила је фон дер Лајенова у писаном саопштењу.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара