Читај ми!

Набавка Ф-16 на столу у Риму, шта је Бајден одговорио Ердогану

На маргинама Самита Г20, Џо Бајден и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су 70 минута. Турски и амерички званичници рекли су новинарима како је протекао састанак, који је изазвао је велику пажњу због нерешених питања око набавке ловаца Ф-16 и случаја Османа Кавале.

Виши турски званичник рекао је да је разговор америчког и турског председника протекао у "веома позитивној атмосфери".

Турски медији наводе да су се договорили да оформе механизам који ће побољшати билатералне односе две земље. Разговарало се о начима да се унапреди трговинска сарадња, али и о партнерству у оквиру НАТО-а.

С друге стране, званичник америчке администрације рекао је да је Бајден јасно рекао Ердогану да Сједињене Државе морају да прођу кроз процедуру када је реч о набавци авиона Ф-16. Према његовим речима, тема су била и људска права.

"Председник Бајден је потврдио значај Турске као савезника у НАТО-у, али и истакао да су САД забринуте јер Турска поседује руски одбрамбени систем С-400", навела је Бела кућа у саопштењу после састанка.

Пише и да је Бајден истакао значај снажних демократских институција, поштовања људских права и владавине права за мир и просперитет.

Џо Бајден и Реџеп Тајип Ердоган су пре састанка позирали пред фотографима, а на питање новинара да ли ће дати Турцима авионе Ф-16, амерички председник је рекао да "планирају добар разговор".

Турски председник је пре неколико дана најавио да ће проблеми у вези са програмом Ф-35, до којих је дошло због тога што је Турска купила одбрамбене системе од Русије, бити тема његовог састанка са америчким колегом.

Ердоган је рекао да је Вашингтон понудио Анкари авионе Ф-16 и модернизацију опреме у замену за исплату.

"Било да је то истинито или не, сазнаћемо од њих директно. Било би добро да о томе разговарамо господин Бајден и ја, на највишем нивоу. У том случају, можемо да направимо неки договор", рекао је Ердоган.

Конгресмени се противе томе да ловци Ф-16 буду у Турској.

Случај Османа Кавале 

Тема њиховог састанка највероватније био је и случај Османа Кавале.

Званичник из америчке администрације рекао је јуче да ће Бајден упозорити Ердогана да импулсивне акције неће донети никакво добро односима две земље и да би кризе, попут оне када је Ердоган најавио протеривање америчких дипломата због позивања на ослобађање бизнисмена и филантропа Османа Кавале, требало да се избегавају.

Криза је избегнута након твита америчке амбасаде, у којем је навела да се неће мешати у унутрашња питања у Турској.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво