Читај ми!

Американци обећавају да се неће мешати у унутрашња питања Турске

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поздравио је изјаву западних амбасада у којој наводе да ће се придржавати дипломатске конвенције и да се неће мешати у унутрашња питања земље домаћина, преноси Ројтерс писање Анадолије. Ердоган је претходно тражио да 10 амбасадора буде проглашено за персоне нон грата.

Амбасаде Сједињених Држава, Канаде, Холандије и Новог Зеланда објавиле су на Твитеру да ће поступати у складу са одредбом 41 Бечке конвенције о дипломатским односима. Ову објаву америчке амбасаде поделиле су и Шведска, Норвешка, Финска и Данска.

Како наводи Анадолија, а Ројтерс преноси, Ердоган је поздравио овај став, који значи да се амбасаде неће мешати у унутрашња питања Турске.

Током викенда турски председник је наредио Министарству спољних послова да 10 амбасадора - укључујући оне из САД, Немачке и Француске - прогласи "персонама нон грата" због позивања на ослобађање бизнисмена и филантропа Османа Кавале.

Ердоган је у четвртак рекао да ти амбасадори не би ослободили "бандите, убице и терористе" у својим земљама. Европски суд за људска права је још пре две године тражио ослобађање Кавале, наводећи да не постоји оправдана сумња да је начинио неки прекршај и истичући да је циљ притвора да се он ућутка.

Реагује и Савет Европе - саопштава да ће у случају да Кавала не буде ослобођен, поново крајем новембра покренути поступак због повреда права у Турској.

Кавала је у затвору од краја 2017. године. Оптужен је за финансирање протеста и учешће у неуспелом пучу.

Прошле године је ослобођен оптужби за протесте, али је пресуда преиначена ове године и спојена са оптужбама у другом случају, везаном за покушај пуча. Осман Кавала је одбацио оптужбе.  

Последњи дипломатски спор изазвао је нестабилност на тржишту и оборио турску лиру на рекордно низак ниво.  

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара