Читај ми!

САД, први пасош са ознаком пола "икс"

Сједињене Америчке Државе су издале први пасош у коме је пол особе означен словом “икс”, што представља прекретницу у признавању права људи који се не идентификују као мушкарци или жене и који очекују да ће моћи да понуде опцију небинарним, интерсексуалним и родно неприлагођеним људима почетком следеће године, саопштио је Стејт департмент.

Џесика Стерн, специјални амерички дипломатски изасланик за LGBTQ права, назвала је тај потез историјским и слављеничким, рекавши да они усклађују владина документа са "реалношћу" у којој постоји шири спектар људских полних карактеристика него што је то приказано у претходним двема ознакама, преноси Њуз нејшн.

"Када особа добије лична документа која одражавају њен прави идентитет, она живи са већим достојанством и поштовањем", рекао је Стернова.

Коме је пасош издат, није саопштено. 

Стејт департмент је у јуну објавио да се иде ка додавању трећег родне ознаке, али је рекао да ће за то требати времена јер су потребна опсежна ажурирања компјутерских система.

Званичник одељења рекао је да апликацију за пасош и ажурирање система са опцијом ознаке "икс" тек треба да одобри Канцеларија за управљање и буџет, која одобрава све владине обрасце, пре него што буду издати.

Сједињене Државе се придружују земљама, међу којима су Аустралија, Нови Зеланд, Непал и Канада, које дозвољавају својим грађанима да наведу пол који није мушки или женски у својим пасошима.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара