Читај ми!

Таксиста 17 година био у Гвантанаму - мислили су да је неко други

Након 17 година у контроверзном америчком затвору Гвантанамо, пакистански таксиста Ахмед Рабани (52) коначно је на слободи. Сенат САД је, иначе, пре шест година утврдио да он није терориста.

Таксиста из Карачија Ахмед Рабани је пре 19 година ухапшен у рацији у Пакистану заједно са својим братом, а због наводних контаката са Ал Каидом. Након тога био је пребачен најпре у Кабул, а затим у Гвантанамо.

Његов адвокат Клајв Стафорд Смит рекао је да је Ахмед Рабани грешком ухапшен, јер су мислили да је он Хасан Гул, криминалац са потернице.

У извештајима Сената, наводи се да је Рабани био подвргнут мучењу годину и по дана. Наводи се и да су из Гвантанама препоручили да се покрене процес против њега, али до тога није дошло. 

У једном тексту у америчким медијима, Рабани је навео да су га пакистанске власти ухапсиле и продале америчкој Централној обавештајној агенцији (ЦИА). Рекао је тада и да су га у Кабулу држали на мрачном месту, где су му руке данима биле оковане изнад главе.

На слободу се пуштају и Асадулах Харон Гул, Сајфулах Парача и Абдул Латиф Насер. 

Ово је само једна од бројних грешака Сједињених Држава у лову на радикалне исламисте после терористичког напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра.

Сличну судбину Рабанијевој доживео је и Калид ел Масри - ЦИА је погрешно идентификовала овог немачког држављанина либанског порекла као особу која одржава контакте са радикалним исламистима у Улму.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи