Читај ми!

Гужва на Пацифику - после Британаца и Американаца, маневри Русије и Кине

Кинеске и руске поморске снаге извеле су прву заједничку поморску патролу у водама западног Пацифика од 17. до 23. октобра, саопштило је кинеско министарство одбране. Патрола је одржана након што су Кина и Русија завршиле заједничку поморску вежбу у Јапанском мору.

Кинеско-руска морнаричка формација у којој је било десет ратних бродова и шест носача хеликоптера извела је заједничку поморску патролу у Јапанском мору, западном Пацифику и Источном кинеском мору, током које су организоваnе вежбе и маневри са бојевом ватром.

У саопштењу руског Министарства одбране наводи се да су током акција борбени бродови препловили више од 1.700 наутичких миља.

Током мисије, заједничка формација је стриктно поштовала међународно право и није улазила у територијалне воде других земаља, саопштило је кинеско Министарство одбране.

Глобал тајмс наводи да су јапански медији преувеличавали пролазак заједничке формације кроз теснац Цугару, али су кинески војни стручњаци приметили да тај теснац није територијална вода, а ратни бродови из било које земље имају право на транзит, што значи да то право имају и кинески и руски бродови и да је то у складу са међународним правом и у границама стандардне поморске праксе.

Кинеско Министарство одбране саопштило је да заједничка поморска патрола има за циљ даљи развој кинеско-руског свеобухватног стратешког партнерства координације за нову еру, подизање способности заједничког деловања и заједничко одржавање међународне и регионалне стратешке стабилности.

То је, како се наводи, део годишњег плана сарадње између две земље и није намењено трећим странама.

Од 2019. године ваздушне снаге Кине и Русије спроводе годишње заједничке стратешке ваздушне патроле над Источним кинеским морем и Јапанским морем. Заједничка поморска патрола по први пут је изведена на основама проширене војне сарадњи између два стратешка партнера, рекли су кинески војни стручњаци.

Претходно су се ударне групе носача америчке морнарице предвођене бродовима "Роналд Реаган" и "Карл Вилсон" придружиле разарачу хеликоптера класе "хјуга" Јапанских поморскихи снага и носачу авиона Уједињеног Краљевства "Краљица Елизабета" за извођење операција више ударних група у Филипинском мору, 3. октобра.

Интегрисане операције на мору окупиле су више од 15.000 морнара из шест земаља и показују способност америчке морнарице да блиско сарађује са мрежом савеза и партнерстава у подршци слободног и отвореног Индо-Пацифика, наведено је на сајту Америчке морнарице.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво