Читај ми!

Да ли ће азијски Трамп завршити у Хагу

Контроверзни филипински председник Родриго Дутерте, који је захваљујући свом ексцентричном понашању стекао надимак "азијски Трамп" и себе у прошлости поредио са Хитлером, објавио је повлачење из политике по окончању свог мандата у мају наредне године. Међународни кривични суд у Хагу покренуо је истрагу у вези са масакром на Филипинима током "рата против дроге" које је Дутерте спроводио као градоначелник Даваоа и председник државе, што (бар теоретски) значи да би он могао некад у будућности да се нађе у ћелији у холандској престоници.

Контроверзни филипински председник Родриго Дутерте у јавном обраћању медијима у суботу је објавио је да се повлачи из трке за функцију потпредседника и из политике уопште.

Дутерте је стекао светску "славу" захваљујући оштром притиску на нарко-мафију у својој земљи, нарочито по доласку на функцију председника 2016. године, током које су полиција, којој су дате одрешене руке да користи оружје по свом нахођењу, и самоорганизоване групе људи који себе сматрају народном милицијом усмртиле, сматра се, најмање 12.000 људи.

Неке процене говоре о више десетина хиљада погинулих у немилосрдном обрачунима са нарко-дилерима, у којима је, по сведочењу породица и активиста који се боре за очување људских права, животе изгубило пуно обичних зависника који нису учествовали у трговини забрањеним супстанцама, али и потпуно недужних цивила који су се затекли на местима сукоба.

Самозвани "филипински Хитлер"

Председник Дутерте, који је пре доласка на власт дуго година служио као градоначелник Даваа, највеће урбане средине на јужном острву Минданао, током председничке кампање у мају 2015. отворено је упозорио криминалце да се сакрију ако он дође на највишу функцију "јер ће их дефинтивно побити".

Тада је додао да ће број усмрћених криминалаца порасти са 1.000 (који су настрадали у сукобима са полицијом у Даваоу за време његовог мандата) на 100.000.

И након што је изабран за председника, 2016. године, Дутерте се пред камерама обратио нарко-дилерима и уживаоцима забрањених супстанци, рекавши да на Филипинима има три милиона наркомана и да ће их он "радо поклати".

Штавише, том приликом је изјавио и да је Немачка имала Хитлера, а да Филипини имају њега и да би "желео да све моје жртве буду криминалци како бих окончао проблем своје земље (везан за дрогу)".

Касније, у говору који је дао крајем септембра 2018, Дутерте се пред нацијом упитао шта су његови греси и признао да су то вансудска погубљења (за која су га оптуживали опозициони политичари, групе за заштиту људских права, али и званични Вашингтон).

Међунардни кривични суд у Хагу управо је крајем прошлог месеца званично отпочео истрагу у сврху подизања тужби против одговорних за масакре на Филипинима, за шта се припремао још од 2018.

Тако Дутертеу, који је због своје екстравагантности и шокантних, недипломатских изјава зарадио надимак "азијски Трамп", (бар теоретски) прети опасност да некад у будућности буде спроведен у затворску ћелију у кварту Схевенинген у холандској престоници.

И невезано за рат против дроге, Дутерте је током свог председавања држави изнедрио више других сирових "бисера", као што су претње новинарима и другим политичарима и омаловажавање страних државника, па и католичког папе.

Чувена је његова изјава "да само зато што је неко новинар, то не значи да ће бити изузет од атентата, ако је кучкин син", као и (свесни) гаф у којем је због саобраћајних гужви у престоници Манили приликом посете папе Фрање јавно рекао да је "хтео да назове папу и каже му: Курвин сине, иди кући и не долази више".

Непопуларни популиста

По филипинском уставу, председници могу да имају само један шестогодишњи мандат.

Седамдесетшестогодишњи Дутерте на чело државе је дошао у јуну 2016, па је пред њим још око пола године власти.

На Филипинима је у току политичка борба у вези с тим ко ће бити кандидат за председника и потпредседника на изборима у мају 2022. и пошто најважнији правни акт земље не дозвољава Дутертеу да поново истакне кандидатуру за највишу функцију, протеклих месеци је покушавао да себи обезбеди позицију кандидата за потпредседника у пару са себи врло блиским сарадником и земљаком, сенатором Кристофером "Бонг" Гоом.

У томе је, међутим, наишао на снажан отпор јавности и ривалске фракције у својој (владајућој) Демократској партији Филипина коју предводи славни бивши боксер Емануел "Мани" Пакјао.

Дутертеов покушај да се наметне као потпредседник углавном се види као покушај да задржи власт како би се спасао од кривичних истрага које му прете, не само због рата против дроге који је имао форму хаотичног лова на криминалце и оне за које неко посумња да су одметници од закона, већ и због финансијских малверзација.

Мада је све време играо на популистичку карту, представљајући се као заштитник народа и државе од криминала, и у почетку свог мандата имао подршку грађана, Дутерте је, показало је више истраживања јавног мњења спроведених ове године, сада по популарности иза више политичара, међу којима и поменутих Гоа и Пакјаоа.

Та чињеница је довела до тога да порасте унутарпартијски притисак на њега да повуче кандидатуру за потпредседника, што је онда даље, чини се, Дутертеа навело да овог викенда објави да жели се "повинује вољи народа" и у потпуности повуче из политике.

Његови противници чак су намеравали да судским путем спрече његову кандидатуру, јер би у случају његовог избора за функцију потпредседника и болести или смрти председника, Дутерте поново могао да се нађе на кормилу државе, што би онда представљало кршење устава.

Само Дутерте може спасити Дутертеа?

Ако Дутерте остане при одлуци да се повуче из политике, он би, потенцијално, могао да се суочи са више тужби унутар државе али и од Међународног кривичног суда у Хагу и добије дуге затворске казне, ако на изборима победи опозициони кандидат или његов партијски ривал Пакјао седне у фотељу председника и испуни обећање да ће припаднике садашњег режима огрезле у корупцији, нарочито проневери државног новца намењеног борби против ковида, послати у затвор.

Међутим, Дутерте још има једног аса у рукаву. Наиме, по истим истраживањима јавног мњења, најпопуларнији политичар у целој држави, која има скоро 110 милиона становника, последњих месеци је Дутертеова ћерка, четрдесетдвогодишња Сара, која је тренутно градоначелник Даваоа и која је до сада одбијала спекулације о сопственој кандидатури на предстојећим председничким изборима.

Међутим, сада када је њен отац одлучио да се повуче, Сари је у приличној мери отворен пут за кандидатуру за кормило државе.

Њен евентуални долазак на власт, наравно, могао би да помогне њеном оцу да се спасе кривичног гоњења. Остаје да се види да ли ће она у наредним данима одлучити да покуша да, после места градоначелника Даваоа, оца замени и на врху државе.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво