Читај ми!

Акција Европола: Ухапшено 330 особа, Западни Балкан чвориште за трговину оружјем

У вишедневној акцији Европола у којој је учествовало 27 земаља, укључујући и Србију, а коју су подржали Евроџаст, Фронтекс и Интерпол, ухапшено је 330 особа. Акција је била усмерена на илегалну миграцију, трговину дрогом и ватреним оружјем, објављено је на сајту Европола.

Оперативне активности одвијале су се углавном у југоисточној Европи, док су друге земље из целе ЕУ учествовале разменом обавештајних података и спровођењем оперативних акција на националном нивоу.

У акцији је учествовало скоро 11.000 полицајаца који су претражили 724 локације, испитали 33.428 особа и проверили 22.605 возила.

Заплењено је 154 комада ватреног оружја, 57 ручних граната и експлозива, 2.125 метака, 719 килограма канабиса и 920 стабљика марихуане.

Истрага је довела до откривања низа кривичних дела у вези са омогућавањем илегалне имиграције и сродних кривичних дела и законских прекршаја, попут превара са визама.

Покренуто је 37 нових истрага.

Како се наводи, регион Западног Балкана кључно је чвориште за трговину ватреним оружјем у ЕУ.

Вишенационалне криминалне групе оружје набављају углавном из земаља западног Балкана, где су они са искуством у руковању ватреним оружју широко доступни. Оружјем се затим тргује у ЕУ, углавном у Белгији, Француској, Немачкој, Шпанији и Холандији.

Европол наводи да је нелегална трговина оружјем уско повезана са кријумчарењем дрога, посебно са кријумчарењем кокаина. У неким случајевима криминалне мреже размењују оружје за дрогу.

Такође, користе оружје да стекну и задрже контролу над уносним тржиштима дрога.

Оружје се често кријумчари у склопу пошиљака робе или возилима. Његова цена на Западном Балкану тренутно расте, иако је и даље много јефтиније него у Западној Европи, наводи Европол.

Акцијом је руководила Шпанија.

Због сумње да припада балканском картелу, који је Европу преплавио кокаином, оптужена је 61 особа, саопштио је Европол. То је, како се наводи, резултат незапамћене међународне акције у склопу које је у претходних годину дана заплењено више од две и по тоне кокаина, стотине хиљада евра и одузето девет луксузних аутомобила.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво