Читај ми!

Разбијен балкански картел, заплењено две и по тоне кокаина

Због сумње да су припадале балканском картелу који је Европу преплавио кокаином оптужена је 61 особа, саопштио је Европол. То је, како се наводи, резултат незапамћене међународне акције у склопу које је у претходних годину дана заплењено више од две и по тоне кокаина, стотине хиљада евра и одузето девет луксузних аутомобила.

Чланови ове криминалне групе углавном су били из Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније, а имали су сараднике у неколико европских држава, саопштено је на сајту Европола.

 

Резултат удружене акције у којој је учествовало осам земаља јесте оптужница против 61 особе, од којих су 23 ухапшене – 13 у Шпанији и 10 у Словенији.

Заплењено је 2,6 тона кокаина и 324 килограма марихуане, као и 612.000 евра, а одузето је и девет луксузних аутомобила и пет мотоцикала.

На основу обавештајних података, Шпанија је имала најаве да је овај картел у пролеће ове године припремао велики увоз, око тоне и по кокаина, из Јужне Америке у Европу.

У неколико рација у марту шпанска полиција је у Тарагони, Барселони, Севиљи и Валенсији ухапсила 13 особа, а међу њима и два челна човека и једног полицајца који је сарађивао са њима.

У наставку акције, у мају, словеначка полиција ухапсила је 10 осумњичених, а 48 особа је оптужено за дистрибуцију кокаина и марихуане широм Европе.

Ове акције део су стратегије Европола за борбу против организованог криминала, а у њима су учествовале полиције Шпаније, Хрватске, Србије, Немачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Сједињених Држава и Колумбије, пише на сајту Европола.

МУП Србије је саопштио да је акција спроведена на два континента током 2020. и 2021, а да су у њој активно учествовали припадници МУП-а, Управе криминалистичке полиције, као и Тужилаштво за организовани криминал.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин похвалио је припаднике МУП-а, истичући да је српска полиција још једном показала да је поуздан партнер у борби против свих видова криминала.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара