Читај ми!

ЦИА планирала да киднапује Асанжа, разматрано и убиство

ЦИА је планирала да киднапује оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа из амбасаде Еквадора у Лондону, тврде бивши обавештајни званичници.

Бивши амерички званичници рекли су, у истраживању Јаху њуза (Yahoo news), да је ЦИА разматрала убиство Џулијана Асанжа, али да је међу "највишим круговима" у администрацији Доналда Трампа постојала забринутост због легалности таквог чина.

ЦИА је била толико разјарена објавама Викиликса, да су високи званичници тражили "планове" или "опције" о томе како убити Асанжа, наводи се у истраживању.

Бивши високи званичник контраобавештајне службе рекао је да је "изгледало да нема граница" током разговора са Трамповом администрацијом 2017. године.

Истраживање Јаху њуза укључује разговоре са више од тридесет бивших америчких званичника – од којих је осам описало детаље о предлозима ЦИА за отмицу Асанжа.

Асанж je прошлог месеца изгубио битку на високом суду у Великој Британији како би спречио америчку владу да прошири основе за своју жалбу на раније одбијање суда да дозволи његово изручење тој земљи.

У затвору је од априла 2019. године. Пре тога, седам година је провео у амбасади Еквадора у Лондону.

Тужилаштво у САД оптужило је Асанжа, по 17 тачака оптужнице, да је шпијунирао и хаковао државне рачунаре, а затим на Викиликсу објавио војне и дипломатске документе. Оптужбе носе потенцијалну казну од 175 година затвора.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво