Читај ми!

Џулијан Асанж губи судску битку, на корак до изручења Сједињеним Државама

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж, изгубио је битку на високом суду у среду како би спречио америчку владу да прошири основе за своју жалбу на раније одбијање суда да дозволи његово изручење тој земљи која га тражи под оптужбама за шпијунажу и хаковање државних рачунара.

Врховни суд Велике Британије одобрио је америчким властима проширење доказног материјала за жалбени поступак на првостепену одлуку британског суда из јануара, којом је пресуђено да се не дозволи изручења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Државама због наводне шпијунаже.

Двоје судија Врховног суда сложило се да се америчким властима одобри проширење доказног материјала за жалбу на првостепену одлуку, па се коначна пресуда очекује у октобру.

Судија Холролд верује, како је рекао, да је спорно да је доказ који је дао професор Мајкл Копелман требало да има мању тежину при доношењу првобитне одлуке.

Лондонски суд блокирао је у јануару амерички захтев за изручење Асанжа због забринутости за његово ментално здравље.

Ванеса Баретсер, судија лондонског обласног суда, образложила је тада да – иако Сједињене Државе имају основ за екстрадицију – амерички државни и правосудни систем није у стању да спречи првог човека Викиликса да себи одузме живот.  

Тужилаштво у САД оптужило је Асанжа по 17 тачака оптужнице да је шпијунирао и хаковао државне рачунаре, а затим на Викиликсу објавио војне и дипломатске документе.

Ове оптужбе носе потенцијалну казну од 175 година затвора.

Адвокати су оптуженог Аустралијанца бранили аргументима да се понашао као новинар и позвали су се на Први амандман у којем се посебно наглашава слобода говора за објаву докумената које су разоткриле недозвољене радње америчке војске у Ираку и Авганистану.

Викиликс је објавио стотине хиљада америчких докумената о ратовима у Авганистану и Ираку, као и дипломатску поверљиву комуникацију, 2010. и 2011. године.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи