Читај ми!

Немачка између семафора и Јамајке – да ли се социјалдемократија враћа у Европу на велика врата

Немци су тако гласали, да ће наследник Ангеле Меркел морати да окупи странке или у бојама семафора или заставе Јамајке. Бивши амбасадор Србије у Берлину Огњен Прибићевић каже за РТС да резултат СПД-а може да подигне социјалдемократију у Европи. Асистент на ФПН-у Стефан Сурлић очекује семафор коалицију и потпуно нови талас са Олафом Шолцом, и новим темама који ће диктирати. Дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић наводи да је очигледно да СПД и Зелени желе да буду у коалицији.

Огњен Прибићевић, Стефан Сурлић, Ненад Радичевић су, у емисији Око, говорили о постизборној комбинаторици у Немачкој, након јучерашњих избора за Бундестаг.

Олаф Шолц из СПД-а и лидер либерала Кристијан Линднер су релативни победници, а Армин Лашет из ЦДУ-а и Анелена Бербок из странке Зелених релативни губитници избора. Прибићевић каже да у овом тренутку то може да буде пресек стања, али да може и да се окрене.

"Резултат је очекиван, чули смо бројне прогнозе о томе да ће то бити тесно и јесте. Очекивано је да ЦДУ падне оволико, зато што је прошло 16 година. Неко ко је толико на власти, тешко да може да очекује да направи неки резултат. Просто, људи хоће промене, и ево то се сада десило", наводи Прибићевић.

Објашњава да је Шулц човек континуитета. "Он је умерен политичар. Очигледно је да су Немци гласали и за континуитет и за промену", указује Прибићевић.

"Шолц апсолутно јесте победник избора"

Стефан Сурлић очекује семафор коалицију, односно савез СПД-а (црвени), либерала (жути) и странке зелених, као и један потпуно нови талас са Олафом Шолцом и новим темама које ће диктирати.

Сматра да Шолц апсолутно јесте победник избора, јер је успео да популарност социјалдемократа подигне са 12 процената, на број којим су престигли ЦДУ.

"СПД је све време у великој коалицији са ЦДУ, и у томе видим још већу предност и победу Шолца, зато што је успео да, као вицеканцелар и министар финансија, представи себе као неку алтернативу, као неки нови глас који ће заменити досадашњи политику и попунити празнину коју је оставила Ангела Меркел", објашњава Сурлић.

Очекује да ће либерали и зелени покушати прво са СПД-ом да праве коалицију, а тек онда ако не постигну неко компромисно решење, да се окрену ЦДУ-у.

Ако ЦДУ сада не формира владу, каже Сурлић, може се очекивати да ће наставити да пада.

"Резултат социјалдемократа значајан за Европу"

Прибићевић је истакао је да је резултат СПД-а врло значајан за Европу, пошто је социјалдемократија у кризи већ двадесет година, нема победнике у великим земљама.

"Сад је постигла резултат, први пут можда после Корбина које пре пет шест година направио добар резултат али није победио. Социјалдемократија прави један резултат који може да подигне социјалдемократију Европи и у том смислу је значајан тај резултат. Они ће да поставе теме прерасподеле дохотка, јер је то основна тема, јер се доходак у задњих 20 година потпуно неравноправно дели", објашњава Прибићевић.

Прибићевић сматра да је ситуација изузетно занимљива, јер су либерали идеолошки свакако ближи ЦДУ-у, него зеленима, а са друге стране, зелени и СПД су идеолошки блиски.

"Али овде треба трећи за владу, а реално је очекивати да ће и једна и друга од ове две велике странке бити врло срећне да им понуде и министарство спољних послова, на пример зеленима, што би они сигурно волели, и либералима финансије", сматра Прибићевић.

Очекује врло дуге преговоре, врло мучне, јер идеологија игра улогу.

"Мислим да ће играти све већу, зато што групације које су за те партије гласале имају различите интересе", објашњава Прибићевић.

Истиче да се идеологија враћа као важно питање, као и питање поделе дохотка. "Пандемија је оголила друштвене поделе између малог дела најбогатијих, и великог дела некадашње средње класе", напомиње бивши амбасадор.

Да ли се мења немачка спољна политика

Прибићевић сматра да ће се Немачка и даље кретати у оквирима који намећу чланство у НАТО-у и везе са Сједињеним Америчким Државама.

Не верује да ће се спољна политика много мењати, без обзира што се нека нијансе могу очекивати, а у дипломатији су, напомиње, нијансе важне.

"Наставиће се са подршком евроинтеграцијама Србије и Западног Балкана", очекује Прибићевић.

Сурлић каже да је за све странке које би ушле у владу Косово завршена тема, док сматрају да Србија има превелик утицај на Републику Српску.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво