Читај ми!

Тесна борба у Немачкој – постизборни преговори одлучују наследника Ангеле Меркел

Према пројекцијама које је објавио ЗДФ, социјалдемократе имају предност на изборима у Немачкој у односу на демохришћане за 1,5 одсто. На трећем месту се налазе Зелени. Представници СПД-а тврде да ће они добити мандат за формирање нове владе.

Социјалдемократска партија је, према пројекцијама ЗДФ-а, освојила 26 одсто гласова, док је Хришћанско-демократска унија са 24,5 процената забележила најслабији резултат од Другог светског рата.

Треће место заузела је Зелена странка са 15 одсто, док су Слободне демократе на четвртом месту са 11 одсто гласова.

Кандидат ЦДУ-а за канцелара Армин Лашет рекао је у првом обраћању по затварању биралишта да не може да буде задовољан резултатима избора, али је истовремено најавио могућност да први пут буде формирана коалициона влада три партије.

"Демохришћани ће учинити све да се формира влада на челу са конзервативцима", поручио је Лашет.

Кандидат Социјалдемократске партије Немачке Олаф Шолц изјавио је да грађани желе промену и да та странка претендује на канцелара.

"Бирачи желе промену и да новог канцелара по имену Олаф Шолц", рекао је Шолц пред еуфоричним присталицама које су му узвратиле великим аплаузом.

Шолц је оценио да је изборни резултат СПД "велики успех". 

Кандидаткиња Зелене странке за канцелара Аналена Бербок изјавила је да резултат излазних анкета по којима та странка осваја око 15 одсто гласова на парламентарним изборима "фантастичан".

"Имамо мандат за будућност", рекла је она и додала да је Немачкој потребна "климатска влада". 

Водеће странке ће своју пажњу сада усмерити на неформалне разговоре са Зеленом странком и Слободним демократама који су изгледни коалициони партнери. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво