Читај ми!

Немачка бира, ко ће наследити Ангелу Меркел

Око 60,4 милиона Немаца на савезним изборима одлучује о будућем саставу парламента и, посредно, о будућем канцелару који ће наследити Ангелу Меркел.

Очекује се да ће главну борбу водити конзервативни демохришћани (ЦДУ и ЦСУ) и социјалдемократе (СПД), који тренутно чине велику црно-црвену коалицију, и опозициони Зелени.

Те три странке су и једине које су званично истакле своје кандидате за канцелара.

Сва три кандидата одржала су завршне митинге последњег дана кампање у суботу у најмногољуднијој немачкој покрајини Северној Рајни – Вестфалији.

 

Премијер те покрајине Армин Лашет, кандидат демохришћана који жели да замени Ангелу Меркел, на митингу је имао и подршку саме немачке канцеларке, која му се и придружила на бини. 

У главном граду покрајине Диселдорфу, митинг је одржала председница Зелених Аналена Бербок, која је у априлу важила за главног кандидата за канцелара, али се та њена предност у међувремену истопила, док се њена странка, према анкетама, тренутно налази на трећем месту.

Актуелни вицеканцелар Олаф Шолц, кандидат Социјалдемократске партије, имао је митинг у Келну.

И поред константног пада рејтинга странке, својом сталоженошћу успео је да врати рејтинг странке и допадне се Немцима. Он би – када би се канцелар бирао у директним изборима – имао и највеће шансе да се нађе на том месту.

У Бундестаг ће вероватно ући и партије које и сада имају посланике – либерали, екстремно десна Алтернатива за Немачку и партија Левица.

Извесне шансе аналитичари дају и партији Слободни бирачи, која на изборима фигурира као мала странка, иако има посланике у парламентима неколико немачких савезних покрајина, а у Баварској учествује и у покрајинској влади.

Анкете које су рађене током предизборне кампање дају предност СПД-у. Социјалдемократе према истраживањима непосредно уочи избора имају подршку 25 одсто бирача, демохришћани су на 21 одсто, а Зелени на 16.

Алтернатива за Немачку и Либерали су, према анкетама, на 11 одсто, док Левица има подршку око 7 одсто бирача.