Читај ми!

Немачка у малом - четврт у Берлину где грађани гласају исто као у целој земљи, да ли ће тако бити и сада

У једној четврти Берлина резултати гласања на изборима за Бундестаг 2013. и 2017. били су скоро идентични са резултатима које су странке постигле у целој земљи. Зашто је то тако?

У делу Берлина који чини изборни округ Рајникендорф живи око 266.000 људи. Има тамо и пуно шума и вода. Звучи идилично, и има пуно места на којима је заиста тако.

Али, Рајникендорф је пун супротности - ту је насеље Фронау засновано почетком 20. века с луксузним вилама у енглеском стилу, али ту је и четврт Меркишес, настала 60-их година, где у стамбеним небодерима живи више од 40.000 становника на око три квадратна километра. Фронау има мање од 17.000 становника на двоструко већој површини.

Између тих крајности може се сусрести све што се и иначе може наћи у Немачкој: село Либарс уз реку и коњушарницама, Тегел с пристаништем за пароброде и бившим аеродромом, Витенау и Борзигвалде с великим пословним зонама.

Рајникендорф, који је након Другог светског рата припадао Француском сектору и био је део Западног Берлина, није данас хомогени део немачке престонице, ни друштвено ни економски.

Рајникендорф је већ дуже репрезентативан

Становништво Рајникендорфа обухвата читав спектар немачког друштва: добро образоване који пуно зарађују, широки средњи слој, бројне пензионере и примаоце социјалне помоћи. Берлин-Рајникендорф је по свему судећи Немачка у малом.

А то се одражава и на изборима. Изборни округ 77, дакле Рајникендорф, имао је на изборима за Бундестаг 2013. и 2017. резултате гласова готово идентичне за резултатом који су странке оствариле на нивоу целе земље. Просечно одступање је износило само 0,8 посто. То је најмање одступање у поређењу са свих 299 изборних округа у земљи.

Можда је то само случајност? Како год, два пута је испало да су тих пар стотина хиљада људи били репрезентативни за целу Немачку - са више од 60 милиона гласача у земљи са више од 83 милиона становника.

У недељу (26.9.) ће се показати да ли ће Рајникендорф сачувати тај статус и остати репрезентативан за целу Немачку. Тада ће се гласати у 299 изборних округа од којих сваки има по око 250.000 немачких држављана - дакле становника с правом гласа.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво