Читај ми!

Тексас, и коње убијају зар не

Амерички председник Џозеф Бајден најавио је да ће припадници Граничне патроле сносити последице због начина на који су поступали према избеглицама са Хаитија, само два дана пошто је светска јавност била згрожена фотографијама наоружаних јахача који бичују успаничене избеглице.

Администрација председника Џозефа Бајдена забранила је припадницима Граничне патроле да користе коње у потрази за хаићанским избеглицама, пошто је јавност претходних дана била згрожена сценама потере за људима око реке Рио Гранде.

"Било је то ужасно гледати… Људе третиране на такав начин, коње како готово газе везане људе. То је скандалозно. Обећавам да ће ти људи платити цену због онога што су урадили", рекао је председник САД Џозеф Бајден у Белој кући.

"Сносиће последице. Ово је срамотно, али и ван граница срамоте, ово је опасно и погрешно", рекао је амерички председник.

Серија лоших потеза САД проузроковала је и оставку америчког специјалног изасланика за Хаити Данијела Фута, који је тај положај напустио због "нехуманог поступања" према хаићанским избеглицама.

Осим коња и Фута, још нико није сносио одговорност за догађаје на реци Рио Гранде.

Бaјденова реакција уследила је свега дан пошто је Бела кућа саопштила да је припадницима Граничне патроле забрањено да у акцијама око Дел Рија надаље користе коње.

Секретар за унутрашњу безбедност САД Алехандро Мајрокас и Раул Ортиз, први човек Граничне патроле , јединице која је већ годинама на злом гласу због начина на који поступа према мигрантима, демантовали су да су "коњаници" бичевали Хаићане.

Претходних седмица, на границу САД стигло је око 15.000 Хаићана, али их је у градићу Дел Рио, где их је после серије депортација и распоређивања на друге локације, остало нешто мање од пет хиљада. До петка у подне, у импровизованом логору у Дел Рију више није било избеглица.

Око 3.200 Хаићана пребачено је из Дел Рија у притворске јединице граничних служби, одакле ће највероватније сви бити враћени на Хаити.

Због закона усвојених током администрације Доналда Трампа, Хаићани који су током претходних десетак дана нелегално ушли на територију САД, практично, немају никакве шансе да добију азил и остану у Америци.

Цео процес био је праћен суштинским грешкама и насиљем, па је група избеглица побегла из аутобуса који их је превозио ка Сан Антонију, пошто је претходно преузела контролу над возилом.

Двојица бегунаца су, после потере, ухваћена.

Током претходних 12 месеци, америчке снаге безбедности ухапсиле су око 1,6 милиона нелегалних имиграната.

Талас избеглица са Хаитија покренут је после серије ужасних догађаја које су претходних месеци потресле ту сиромашну државу. Прво је, у јулу, убијен председник Жовенел Моиз, да би месец дана касније, у земљотресу, страдало више од 2.000 људи.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво