Читај ми!

Талибани не одустају од строгог шеријата, границе су затворене, новац блокиран а храна не стиже

Нове талибанске власти наредиле су да жене запослене у градским службама остану код куће. Одлука не важи за запослене у одељењима за пројектовање и инжењеринг. Претходног дана девојчицама је забрањен долазак у средњу школу, а дозвољен дечацима и наставницима. Жене су до повратка талибана на власт чиниле готово трећину запослених у свим службама.

Упркос почетним обећањима о толеранцији, најновија забрана доласка на посао женама у градској управи Kабула, још је један знак да талибани не одустају од свог строгог тумачења шеријатског закона, који укључује ограничења женама.

Талибани су искључили девојчице из авганистанских средњих школа. На посао могу само оне жене које не могу да замене мушкарци. Талибанска влада у Авганистану је укинула Министарство жена и заменила га "мушким" Министарством за пороке и врлине.

"Уверавамо земљаке да је ера пљачкаша завршена. Уверавамо браћу да више нема проблема и да ће муџахедини све детаљно претражити", рекао је припадник обезбеђења Кари Илаис.

Нове власти најављују да ће развити "разуман исламски наставни план".

"Заиста је забрињавајуће укидање Министарства за женска питања. Иако министарство у претходној влади није извршавало неке веће задатке, бар смо имали симболична места. Наши захтеви и очекивања од садашње владе су да бар размотре права жена. Нажалост, у њој нема ни жена ни таквог министарства", рекла је новинарка Содаба Насери.

Због свега тога жене су поново протестовaле у Kабулу. Траже да се врате на посао, али узалуд. Чак је и табла министарства замењена.

У међувремену, у Џалалабаду, напад на талибанско возило. Погинуло је петоро људи, међу њима и дете, има рањених. Нова влада је забранила све грађевинске радове у Kабулу.

"Догодила се велика катастрофа, овде у Kабулу. Мафија и корупцијске групе су постале толико јаке да су јаче чак и од владе, па смо затворили сва градилишта", рекао је градоначелник Кабула Хамдулах Нонами.

Границе затворене, новац у иностранству блокиран 

На улицама - свакодневне контроле. У продавницама, све је поскупело. Границе затворене, новац у иностранству блокиран, храна не стиже. Има је само до краја месеца. Постоји и "црно тржиште". "Буш Базар" је место где се продаје роба "прикупљена" или остављена од америчке војске. До пре три недеље странци су овде били стални купци.

Трговци наводе да нико ништа ни не купује ни не продаје.

Мештани кажу да се на истом месту, у време совјетске окупације 80-их година прошлог века, продавала руска роба, и тада се звала "Брежњевљева чаршија". Трговац који продаје фотоапарате, сатове, слушалице и наочаре, каже да је већина оних који су могли да купе његову робу напустила земљу.

Иако су САД, након хаотичног ваздушног превоза – завршиле своје војно повлачење из Авганистана 30. августа, иза себе су оставиле хиљаде Авганистанаца и стотине Американаца који још траже бег од талибанске владавине.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво