Читај ми!

Протест активисткиња у Кабулу, траже да се врати министарство за питања жена

Око двадесетак авганистанских активисткиња протестовало је испред бившег авганистанског министарства за питања жена које су талибани затворили по доласку на власт и преименовали га у Министарство за промоцију врлина и превенција порока.

Женско особље које је радило у министарству рекло је да су покушавали да се врате на посао уназад неколико недеља али да им је сваки пут речено да се врате кући, преноси Ројтерс.

Табла испред Министарства за женска питања замењена је таблом на којој стоји натпис Министарство за промоцију врлина и превенција порока.

"Министарство за женска питања мора се поново активирати. Склањање жена значи склањање људских бића", рекла је Басира Тавана, један од жена која је протествовала испред зграде. 

Kада су талибани били на власти, девојчицама није било дозвољено да похађају школе и женама је било забрањено да раде и да се образују.

Током тог периода, министарство за промоцију врлина и превенцију порока постало је познато као талибанска полиција за морал, која је спроводила шеријатски закон тумачећи га на свој начин, који је укључивао стриктни кодекс облачења, јавна бичевања и погубљења.

Жене су протестовале дан након што су се неке девојчице вратиле у основне школе са разредима разврстаним по полу, али старије девојчице су се суочиле са мучним чекањем без икаквог објашњења да ли ће и када моћи да наставе са учењем.

"Не можете потиснути глас авганистанских жена тако што ћете држати девојчице код куће и ограничавати их, забрањивати им да иду у школу. Данашње жене у Авганистану нису оне од пре 26 година", рекла је једна од учесница протеста

Званичници талибана рекли су да се неће вратити својој фундаменталистичкој политици, која укључује и забрану да се девојчице образују, наводи Ројтерс.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи