Читај ми!

Две деценије од терористичког напада у сенци погибије америчких војника у Авганистану

Америка обележава двадесет година од терористичких напада на Њујорк и Пентагон и дана када је срушен авион изнад Пенсилваније, који је требало да удари у Белу кућу и зграду Капитола. Многи се, међутим, питају да ли је двадесетогодишњи рат у Авганистану који је уследио, вредео свих америчких војних жртава.

Дописник РТС-а из Вашингтона Ненад Зафировић навео је да ће се Америка данас, 20 година од терористичког напада припадника Ал Каиде на куле "близнакиње" у Њујорку и на зграду Пентагона, пре свега сећати недужних жртава.

Питање које ће, међутим, данас бити постављено је зашто су Сједињене Америчке Државе уопште отишле у Авганистан и остале 20 година, где је погинуло 2.500 америчких војника, а њих 20.000 лакше или теже повређено, каже дописник РТС-а.

То питање се повезује с тим да је убрзо после терористичког напада 11. септембра 2001. године, утврђено да је девет од 11 нападача било из Саудијске Арабије, те јавност жели да зна зашто је нападнут Авганистан.

Дописник РТС-а подсећа да је тадашњи амерички председник Џорџ Буш рекао да се Авганистан напада да би се уништио талибан, иако није имао формалне везе са тим терористичим нападом, али такође да би се освојила срца и душе авганистанског народа.

Годишњица у сенци због Кабула

Дешавања у Кабулу бацају у сенку обележавање терористичког напада, а оно што сви замерају америчком председнику Џозефу Бајдену је што се одрекао старе мантре коју америчка војска негује деценијама, а која каже – не остављамо човека на непријатељској територији, сматра дописник РТС-а.

"Управо се дешава да су више од 500 Американаца и неколико хиљада Авганистанаца, који су 20 година радили за америчке снаге, и даље у Кабулу. Бајдену се замера и што је велика количина оружја остављена талибанима, као и биометријске справе које могу да им помогну да пронађу оне који су радили за америчку војску", наводи Зафировић.

Додаје да је проблематично и повлачење америчких снага из ваздухопловне базе Баграм, а које се десило у ноћи, због чега ни авганистански војници нису знали за повлачење.

Од америчког председника Бајдена, чија је популарност опала за 44 одсто, тражи се и да обелодани све тајне податке које су у вези са 11. септембром 2001. године, а он је обећао да ће то урадити у наредних шест месеци. 

Почаст жртвама напада

Председник Америке Џозеф Бајден, уочи обележавања ове годишњице, у видео-поруци одао је почаст страдалима у терористичком нападу. Према његовим речима, јединство је "највећа снага Америке у суочавању са проблемима".

"Породицама 2.977 људи, припадника више од 90 нација убијених 11. септембра 2001. у Њујорку, Арлингтону, Вирџинији и Шенксвилу у Пенсилванији и хиљадама других који су били повређени: Америка и свет се сећају вас и ваших најмилијих – делова ваше душе", изјавио је Бајден.

Истакао је да Америка поштује све оне који су ризиковали и дали своје животе у минутима, сатима, месецима и годинама након тога – ватрогасце, полицајце, медицинске и грађевинске раднике, лекаре, медицинске сестре, верске лидере, припаднике оружаних снага, ветеране и обичне људе који су дали све од себе у спасавању, обнови и изградњи. 

Бајден данас на местима која су пре две деценије нападнута

Бела кућа објавила је видео, уочи данашњег обележавања терористичких напада, те ће Бајден посетити сва три места која су пре 20 година нападнута.

У друштву супруге Џил, посетиће Њујорк, где су авиони ударили у куле "близнакиње" Светског трговинског центра, затим, зграду Пентагона, као и место где се срушио четврти авион у Пенсилванији, за који се верује да је кренуо према Капитолу или Белој кући.

Ројтерс наводи да су злочини из мржње према Американцима арапског порекла, муслиманима и другима који себе сматрају Арапима или муслиманима, порасли након напада 11. септембра 2001, па, иако су се последњих година смањили, ти бројеви се никада нису вратили на ниво пре напада, показују подаци ФБИ-ја.

За Бајдена, као и његове претходнике, обележавање 11. септембра може да представља могућност да покушају да поврате осећање националног јединства након напада, који је одавно ослабио услед политике подеље земље.

"Ово је тренутак у којем народ може да види Бајдена не као демократског председника већ као председника САД", изјавио је Роберт Гибс, који је био портпарол Беле куће у време мандата председника Барака Обаме, пренео је АП.

Додао је да је амерички народ некако збуњен након свега виђеног у Авганистану у претходне две недеље.

"Бајден може да искористи тренутак да све то врати на нормалу. Да подсети људе шта значи бити врховни командант и шта значи да бити лидер државе у овако значајном тренутку", рекао је Гибс.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво