Читај ми!

Шенлучење у Кабулу, противречне информације о судбини Панџшира

Талибани су, пуцњима у ваздух, почели велико славље у Кабулу, неколико тренутака пошто су локални медији прогласили победу над побуњеницима у провинцији Панџшир, стотињак километара северно од престонице.Без потврде да ли је једино упориште побуњеника заиста пало у руке талибана.

Талибански борци прекинули су, раније у петак, сав саобраћај у провинцији Панџшир, око које већ данима воде борбе са последњим преосталим побуњеницима предвођеним некадашњим потпредседником Амрулахом Салехом и Ахмадом Масудом, сином покојног хероја побуне против Совјета и талибана.

За сада није јасно какво је право стање на терену, јер из Панџшира долазе опречне информације. Талибани тврде да су, после серије удара, сломили отпор побуњеника, који пак јављају да још увек чврсто држе положаје у планинским врлетима.

"У Панџширу сам и држимо положаје. Већ данима, под тешким смо нападима талибана, Ал каиде и пакистанских специјалаца, али не идемо нигде", рекао је за агенцију "Толо њуз" Амрулах Салех.

Готово истовремено, проталибански медији јавили су да су Салех и Масуд побегли у Таџикистан. У овом тренутку је немогуће потврдити где се налазе лидери побуњеника.

После четири дана борби обе стране претрпеле су тешке губитке.

Борбе су, како тврде обе стране, почеле код места Гулбахар, 75 километара од Кабула, након чега је почео егзодус локалног становништва. Истовремено, обе стране почеле су да извештавају и о борбама око путева који ка Панџширу воде из суседног Баглана.

Током првих неколико дана кризе покрет отпора је успео да преузме контролу над неколико мање важних места у провинцији Баглан, али су талибани у тај регион убрзо упутили 3.000 бораца, па су се Масудове снаге брзо повукле назад у планине.

Озбиљни сукоби у том делу Авганистана, последњих десетак дана, избегнути су само због чињенице да су се истовремено одвијали преговори, у којима је улогу посредника, накратко, играо и бивши председник Хамид Карзаи.

Планински венац који се налази стотинак километара северно од Кабула, седиште је "Покрета отпора", како су се назвале снаге на чијем се челу налазе син некадашњег лидера Северне алијансе Ахмада Шаха Масуда и неколицина бивших званичника авганистанске владе.

Ахмад Масуд, који се изненада нашао у центру пажње у Авганистану, затражио је помоћ Сједињених Америчких Држава и Запада, како би из Панџшира повео устанак против талибана. Његов апел пао је на глуве уши, пошто су Американци били преокупирани политичким импликацијама наврат-нанос организоване евакуације, у којој је страдало 13 маринаца.

На почетку, његове снаге бројале су око 2.500 бораца, али су у међувремену у Панџшир стигле колоне избеглица и известан број бивших војника, који не желе да прихвате власт талибана.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара