Читај ми!

Авганистан, рат стигао до Долине лавова

Талибанска застава, овлаш пребачена преко тела убијених бораца на прилазима планинском венцу у којем су се утврдили побуњеници, означили су колапс преговора и крај крхког мира успостављеног у том региону после драматичних промена које су последњих седмица уздрмале Авганистан.

Авганистан, рат стигао до Долине лавова Авганистан, рат стигао до Долине лавова

Прве жртве пале су после пуцњаве између талибана и побуњеника на прилазима провинцији Панџшир, али за сада није сасвим јасно ко је одговоран за почетак сукоба.

"Муџахедине Исламског емирата напали побуњеници из Панџшира. Жестоко су узвратили, што је резултирало тешким губицима на обе стране", рекао је Инамулах Самангани из талибанског комитета за културу.

Побуњеници тврде да су убили најмање осам талибана у борбама које су почеле недуго пошто су талибанске власти прекинуле све везе Панџшира са остатком земље.

Борбе су, како тврде обе стране, почеле код места Гулбахар, 75 километара од Кабула, након чега је почео егзодус локалног становништва. Истовремено, обе стране почеле су да извештавају и о борбама око путева који ка Панџширу воде из суседног Баглана.

Током првих неколико дана кризе покрет отпора је успео да преузме контролу над неколико мање важних места у провинцији Баглан, али су талибани у тај регион убрзо упутили 3.000 бораца, па су се Масудове снаге брзо повукле назад у планине.

Озбиљни сукоби у том делу Авганистана, последњих десетак дана, избегнути су само због чињенице да су се истовремено одвијали преговори, у којима је улогу посредника, накратко, играо и бивши председник Хамид Карзаи.

Планински венац који се налази стотинак километара северно од Кабула, седиште је "Покрета отпора", како су се назвале снаге на чијем се челу налазе син некадашњег лидера Северне алијансе Ахмада Шаха Масуда и неколицина бивших званичника авганистанске владе.

Ахмад Масуд, који се изненада нашао у центру пажње у Авганистану, затражио је помоћ Сједињених Америчких Држава и Запада, како би из Панџшира повео устанак против талибана. Његов апел пао је на глуве уши, пошто су Американци били преокупирани политичким импликацијама наврат-нанос организоване евакуације, у којој је страдало 13 маринаца.

Како ствари тренутно стоје, Масуд, дипломац британске војске академије Сандхурст, може да рачуна само на подршку Индије, те на снаге које су се северно од Кабула повукле после распада авганистанске армије.

На почетку, његове снаге бројале су око 2.500 бораца, али су у међувремену у Панџшир стигле колоне избеглица и известан број бивших војника, који не желе да прихвате власт талибана.

Једнако је тешко проценити и снаге којима располажи талибански лидери. На почетку преврата, западне обавештајне службе тврдиле су да талибанске снаге имају око 75.000 бораца, али се, њиховим доласком на власт, тај број неминовно повећао.

Колапс преговора

До пре 24 сата, обе стране су полагале наду да би конфронтација могла бити избегнута уколико би преговори, који у различитим форматима трају већ десетак дана, могли донети обострано прихватљиво решење.

"Преговори су прекинути и нису дали никакве резултате", рекао је Амир Кан Мутаки, један од кључних лидера

талибана.

"Исход разговора ће направити разлику између рата и мира", написали су представници Покрета отпора на почетку процеса на чијем се челу, на волшебан начин, нашао Хамид Карзаи.

Главни циљ преговарача је био да пронађу начин да се власт мирно преда талибанима, али је утицај Хамида Карзаија, уколико је икада и постојао, озбиљно уздрман после серије афера и убиства његовог полубрата оптуживаног да је умешан у трговину дрогом и претње ривалским групама кријумчара.

Талибани тврде да су снаге Ахмада Масуда и преосталих "одметнутих" бивших званичника авганистанске војске опкољене, те да после неуспеха преговора о учешћу Покрета отпора у новој влади преостаје само да се две стране договоре о начину на који ће се снаге Панџшира предати.

Суштински, талибани су снаге распоредили на прилазима планинском венцу, и то из правца провинција Такхар и Бадакшан, те на путу који води ка Панџширу из града Андараб.

Побуњеници, истовремено, оптужују Пакистан да представља кључну снагу која стоји иза талибана, упозоравајући све стране да ће евентуална акција "представљати наставак рата". Истовремено, талибани оптужују побуњенике да представљају продужену руку Индије у авганистанској кризи.

Индијске телевизије приказале су, претходних дана, неколико снимака колона војних возила како се крећу према Панџширу. У њима су, наводно, преостали припадници авганистанске војске, одлучни да се придруже будућем рату против талибана.

Тврде да располажу са десетак хеликоптера "блек хоук" и неколико хиљада бораца, који су стигли из свих делова Авганистана, бежећи пред талибанском осветом. Наводе и да штите око 800.000 људи, од којих је огромна већина стигла претходне седмице.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара