Читај ми!

Кандахар, кад талибани марширају

Десетине оклопних возила америчке производње и заплењено оружје приказани су на прослави победе талибана у јужном авганистанском граду Кандахару. У видео-записима објављеним на друштвеним мрежама, види се како талибани парадирају са заплењеном опремом коју су за собом оставиле и авганистанске и америчке снаге, након што је последњи авион САД одлетео са кабулског аеродрома "Хамид Карзаи".

Талибанске заставе вијориле су се са "хамвија" и оклопних теренаца на војној паради. Многа од заплењених возила су, како преноси Си-Ен-Ен у готово савршеном стању.

Организован је и ваздушни приказ недавно заплењеног "блек хоук" хеликоптера који је пролетео поред талибана дуж пута, носећи талибанску заставу.

Парада је уследила дан након приказивања видео-снимка на којем се милитанти пробијају кроз напуштени хангар на аеродрому у Кабулу, пун опреме коју су за собом оставиле снаге САД.

На једном од видеа приказано је како талибани обучени у униформе налик америчким и са оружјем америчке производње прегледају хеликоптер ЦХ-46 "ноћни витез" паркиран у хангару.

Секретар за штампу Пентагона Џон Кирби рекао је за Си-Ен-Ен да није "претерано забринут због тих слика".

"Они могу да прегледају све што желе. Они могу да их гледају, могу да ходају около – али не могу да управљају њима", рекао је Кирби.

Додао је да је америчка војска учинила "неупотребљивом сву опрему која се налази на аеродрому –све авионе, сва копнена возила", оставивши само нека ватрогасна возила и виљушкаре.

Напори да се поново отвори аеродром у Кабулу настављени су доласком тима катарских стручњака у авганистанску престоницу, рекао је за Си-Ен-Ен извор упознат са ситуацијом.

Према том извор, технички тим допутовао је у Кабул катарским авионом на захтев талибана.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије