Читај ми!

Бајден: Евакуација из Авганистана изванредан успех, нисам намеравао да продужавам вечни рат

Председник САД Џозеф Бајден назвао је, у свом првом говору након повлачења америчке војске из Авганистана, евакуацију из те земље изванредно успешном. "Нисам намеравао да продужавам овај вечни рат и нисам желео да заувек продужавам излаз из рата", нагласио је Бајден.

Председник Бајден је током обраћања нацији рекао да преузима одговорност за одлуку о повлачењу из Авганистана и додао да остајање америчких трупа у тој земљи није била опција.

"Преузимам одговорност за одлуку. Сада неки кажу да је требало да раније започнемо масовне евакуације и да се изврше на боље организовани начин. Уз уважавање, не слажем се са тим", казао је Бајден. 

Навео је да је одлазак 31. августа одређен да би се сачували људски животи и да то није био арбитрарни рок, пренео је Ројтерс.

"Нисам намеравао да продужавам овај вечни рат и нисам желео да заувек продужавам излаз из рата", нагласио је Бајден.  

Председник САД рекао да је америчка војска спремна да се носи са свим тим догађајима, иако је и сам признао да су САД затечене брзим колапсом авганистанске војске.

"Овако је мисија конципирана. Дизајнирана је да делује под тешким стресом и нападом, и то је оно што је учињено", рекао је Бајден.

Бајден је одао почаст припадницима војске који су били ангажовани на евакуацији, укључујући 13 који су погинули у терористичком нападу и похвалио оне који су завршили мисију. 

Истакао је да би, чак и да су евакуације почеле раније, "ипак било журбе на аеродром, слома поверења и контроле у влади".

"А то би и даље била врло тешка и опасна мисија. Закључак је да нема евакуације на крају рата коју можете извести без те врсте сложености, изазова и претњи с којима се суочавамо. Нема је", додао је Бајден. 

Критиковао је неспособност протеране авганистанске владе да се одбрани од напада талибана, што је натерало САД и НАТО савезнике на убрзани и понижавајући одлазак и подвукао улогу бившег председника Трампа.

Истакао је да је на највећи утицај талибана од 2001. године утицало то што је Трамп прошле године договорио пуштање на слободу 5.000 затвореника, међу којима су се налазили и команданти талибана од којих су многи преузели контролу над побуњеницима.

Бајден је рекао да намерава талибане сматра одговорнима за оно на шта су се обавезали - да ће они који желе да напусте земљу то моћи да учине безбедно.

Поновио опредељење своје администрације да наставе са борбом против терориста широм света, рекавши да ће САД "ићи за тероризмом тамо где је данас, а не тамо где је био пре две деценије".

Исламској држави Корасана поручио је: "Још нисмо завршили с вама". Обећао је снажну, циљану и прецизну стратегију због напада испред аеродрома у Кабулу.

Напомиње да је претња од тероризма метастазирала и да се променила.

"И наша стратегија се мора променити", нагласио је Бајден. 

Амерички званичници верују да је између 100 и 200 Американаца остало у Авганистану, а Бајден је навео да неки од њих имају намеру да напусте земљу. Додао је да већина њих има двојно држављанство и да дуго живе у Авганистану.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара