Читај ми!

Исламска држава Корасана – убице породиља и следбеници Ел Багдадија

Исламска држава преузела је одговорност за серију ескплозија испред аеродрома у Кабулу. Исламска држава у авганистанској провинцији Корасан извршила је неколико најмонструознијих напада у Авганистану последњих година, укључујући и убиство шиитских породиља у Кабулу. Наводно, ова подружница Исламске државе одржава везе са мрежом Хакани, која је део талибанске власти.

Подружница Исламске државе у авганистанској провинцији Корасан настала је неколико месеци пошто је Абу Бакр ел Багдади прогласио исламски калифат у Ираку и Сирији 2014. године.

"Обријане тиране сменили су брадати... Борци калифата спремни су за нову фазу битке за свети џихад, уз помоћ свемоћног Алаха. То ће бити победа", навела је Исламска држава Корасана пошто су талибани преузели контролу над већим делом Авганистана.

На почетку, ту групу чинили су бивши талибани који су се заклели на верност Ел Багдадију, који их је наредне године признао као део Исламске државе.

Уједињене нације су неколико месеци касније известиле да је та група организовала ћелије у Пакистану и диљем Авганистана, укључујући и Кабул.

У извештају који је Савет безбедности УН објавио прошлог месеца, подружница Исламске државе у Корасану броји неколико хиљада бораца, мада се у документу наводи да је свега око 500 активних бораца.

Та група је преузела одговорност за серију напада претходних месеци, укључујући масакре цивила у џамијама, храмовима и болницама у Авганистану и Пакистану.

Прошле године, убице Исламске државе Корасана извеле су један од најмонструознијих напада, када су у шиитској четврти у Кабулу у породилишту убили 16 породиља.

Упркос тим нападима, припадници ове групе нису успевали да задрже контролу над значајнијим територијама, махом због снажних напада талибана, али и америчких снага.

Исламска држава Корасана је, после споразума талибана и САД, прогласила талибанске лидере "издајницима џихада" и заклела се на наставак борби.

Уједињене нације су, истовремено, упозориле да је у Авганистан последњих месеци стигло између 8.000 и 10.000 страних бораца, махом са Северног Кавказа, из Пакистана и кинеске провинције Сиђијанг, као и да се само мали број придошлица прикључио Исламској држави.

Снага Исламске државе у Авганистану порасла је у извесној мери пошто је на чело те организације постављен Шахаб ел Муџахир, који од тада покушава да регрутује борце из редова талибана и мреже Хакани.

Ел Муџахир је, пре доласка на чело Исламске државе, био део мреже Хакани, па амерички обавештајци претпостављају да те две организације одржавају везу.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво