Читај ми!

Израел: Предност преговорима са Ираном, пројектили спремни

Израел је убрзао планове за напад на постројења иранског нуклеарног програма, страхујући да би Исламска Република ускоро могла развити технологију потребну за израду нуклеарног оружја, пишу израелски медији.

Израел: Предност преговорима са Ираном, пројектили спремни Израел: Предност преговорима са Ираном, пројектили спремни

Најава могућег напада уследила је свега неколико часова пошто су израелски званичници оценили да је ирански нуклеарни програм успорен у претходна три месеца, пре свега захваљујући сложеним преговорима који се већ месецима воде између Техерана, САД и неколико европских држава.

Без обзира на успорен ритам нуклеарног програма, Израелци страхују да би Иран, у наредним месецима, могао да дође до количине обогаћеног уранијума довољне за израду нуклеарног оружја.

Упозорење о нападу су у претходних неколико дана јавно изнели шеф генералштаба израелских одбрамбених снага Авив Кохави и министар одбране Бени Ганц, уочи сусрета премијера Нафталија Бенета са председником САД Џозефом Бајденом и осталим високим званичницима у Вашингтону.

Израелски званичници тврде да су Иранцима, суштински, потребна свега два месеца како би произвели довољно материјала за израду нуклеарног оружја и отприлике још толико како би га оспособили за употребу.

Иако Техеран одбија било какву везу нуклеарног програма са развојем оружја, амерички и израелски званичници су у неколико наварата у протеклих десетак година упозоравали да је Техеран "надомак" атомске бомбе.

Таква упозорења нису се обистинила из низа разлога, између осталог јер је најмање пет иранских нуклеарних физичара убијено у серији неразјашњених напада током тог периода. Техеран за убиства оптужује израелске тајне службе.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара