Читај ми!

Више од 20.000 људи чека на евакуацију из Кабула, талибани оптужују Запад да ствара хаос у Авганистану

Велики број авганистанаца, као и неколико хиљада држављана САД, још увек чека да буде евакуисано из Авганистана, због чега се испред аеродрома у Кабулу стварају огромне гужве и метеж у којем је током протекле недеље настрадало најмање 20 људи. И данас су талибани у близини аеродрома пуцали у ваздух и палицама постројавали окупљене. Држављанка Србије Милка Дамјановић евакуисана је из Кабула и налази се у Казахстану.

На аеродрому у Кабулу 18.500 људи чека да напусти Авганистан. Летови су обустављени јер Катар више не може да прихвати нове избеглице.

Председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган закључили су у телефонском разговору да је најважније осигурати стабилност и мир за цивиле у тој земљи и наћи решења у рату против терора. Опозициони борци преузели су од талибана три северна округа.

Сједињене Америчке Државе упозориле су своје грађане да избегавају аеродром у Кабулу због могућег напада авганистанског огранка групе Исламска држава. 

Америчка администрација је одредила 31. август као датум за коначно повлачење својих снага из Авганистана и планира да евакуише више од 30.000 Американаца и авганистанских цивила.  

Талибани су преко руске амбасаде у Кабулу замолили Москву да пренесе поруку лидерима региона Панџшир, који није под њиховом контролом, да желе да са њима успоставе дијалог.

Амбасадор Русије у Авганистану Дмитриј Жирнов потврдио је долазак и молбу талибанских власти да руске дипломате предају поруку лидерима и становништву Панџшира да талибанске јединице не покушавају да уђу у ту провинцију већ нуде политички дијалог и тражење начина да се постигне политички договор, преноси Тас.

Панџшир је једна од 34 провинције Авганистана у којој живи око 144.000 људи. Досадашњи потпредседник Авганистана Амрулах Салех обећао је да ће организовати снажан отпор талибанима из своје матичне покрајине Панџшир.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио да се Москва залаже за политички дијалог у којем би учествовале све супротстављене снаге у Авганистану.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ оценио је да је немогуће евакуисати до 31. августа све Авганистанце који су сарађивали са западним властима и изразио жаљење због тога што безбедносне мере које су САД увеле на аеродрому у Кабулу ометају евакуацију. 

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи