Читај ми!

Напетост и неизвесност на аеродрому у Кабулу, талибани најављују формирање владе за неколико недеља

Ситуација на аеродрому у Кабулу се не смирује. Око 10.000 људи не може да напусти аеродром, пошто војна база у Катару не може више да прима људе. Владају напетост и неизвесност. Амерички председник Џозеф Бајден потврдио је да се спроводи једна од најтежих ваздушних операција евакуације. Представник талибана најављује да ће власт бити формирана за неколико недеља и да се разговара са бившим лидерима и челницима приватних милиција.

Око 10.000 људи не може да напусти аеродром у Кабулу, иако су прошли све процедуре, пошто војна база у Катару достиже свој максимум за прихват избеглица.

Према наводима репортерке Си-Ен-Ена, осам сати ниједан амерички авион није полетео.

Високи званичник Беле куће тврди да ће се та пауза бити укинута и да ће летови ускоро бити настављени.

Држављанин Србије Александар Цвејић, који је са Марком Прибаком евакуисан из Кабула, детаљно је испричао за РТС како је текао бег из Кабула, од момента уласка талибана у град до доласка у Србију.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да ће Велика Британија по потреби сарађивати са талибанима.

Џонсон је такође стао у одбрану министра спољних послова Доминика Раба који је на удару критика због начина на који се суочио са ситуцијом са Авганистаном и рекао да има у њега "апсолутно" поверење, пише Ројтерс.

Запослени у амбасади САД у Кабулу спаљивали су пасоше авганистанских држављана који су поднели захтев за америчку визу пред напуштање зграде прошле недеље.

Портпарол Стејт департмента рекао је за Дејли мејл да је спаљивање пасоша "стандардна оперативна процедура" током повлачења како би се оставило што мање трагова и смањила количина преосталог осетљивог материјала.

Негирао је став да Авганистанци не би могли да путују без пасоша.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво