Читај ми!

Авганистан, Долина пет лавова на путу талибана

Година је 2021. и цео Авганистан је под влашћу талибана. Па, не баш цео. Једно село непокорених Авганистанаца и даље се успешно одупире талибанима… Једино их је страх да им небо не падне на главу.

Авганистан, Долина пет лавова на путу талибана Авганистан, Долина пет лавова на путу талибана

Да је живот стрип о Астериксу, опис авганистанске провинције Панџшир, недељу дана пошто су талибани заузели практично цео Авганистан, изгледао би управо овако.

Али, није...

Између 2.000 и 2.500 војника већ увелико разбијене авганистанске војске нашло је уточиште у некадашњем упоришту Северне алијансе, Панџширу одакле покушава да мобилише свеже снаге за отпор талибанима.

"Панџшир ће стајати на путу онима који желе да поробе народ", рекао је генерал Захир Ахбар, авганистански амбасадор у Таџикистану, одбијајући да призна потпуну доминацију талибана и суштински распад власти председника Ашрафа Ганија.

Упркос муњевитој акцији талибана, који су за само неколико дана у потпуности прегазили авганистанску војску и заузели Кабул, ни у једном тренутку нису ни покушали да нападну тај планински предео на ободима Хималаја.

Долина Панџшир, или Долина пет лавова, настањена је махом Таџицима, али је протеклих дана у тај регион стигао и велики број избеглица.

Панџшир је био главно упориште Северне алијансе, највећих противника талибана у Авганистану, чији наследници, данас, опкољени и суштински заборављени од остатка света, обећавају почетак герилског рата и формирање сопствене владе.

Око две хиљаде бораца још увек нема правог лидера, јер се претенденти на то место – потпредседник државе Амрулах Салех и Ахмад Масуд, син убијеног лидера Северне Алијансе Ахмада Шаха Масуда, споре око будућег вођства.

"Пишем из Панџшира, спреман да кренем очевим стопама, са муџахединима који су одлучни да се поново суоче са талибанима", написао је Ахмад Масур у Вашингтон посту, позивајући САД да наоружају његове снаге.

Готово истовремено, индијске телевизије приказале су неколико снимака колона војних возила како се крећу према Панџширу. У њима су, наводно, преостали припадници авганистанске војске, одлучни да се придруже будућем рату против талибана.

И Салех, који се некада налазио на челу авганистанске обавештајне службе, обећао је да "са талибанима никада неће живети под истим кровом". Наводи да је, долазећи у Панџшир почетком седмице, у три наврата био мета талибанских напада.

За сада, отпор талибанима свео се на подизање заставе Северне алијансе, по први пут од 2001. године и декларативни пакт Салеха и локалног лидера Абдула Рашида Достума, који су се ујединили у одбрани стратешке саобраћајнице, која води кроз тај регион.

Покрет отпора 2.0

Осим Достума, покрету отпора придружили су се и авганистански специјалци из јединице Шарафараз и неколико генерала, после чега је почела обука бораца за будући рат против талибана.

Њихово упориште налази се на само стотинак километара северно од Кабула и заштићено је прилично тешко доступним планинским масивом, који је пре неколико деценија представљао одличну заштиту Ахмаду Шаху Масуду.

Све док га, два дана пред нападе на Њујорк и Вашингтон 2001. године, нису убили оперативци Ал Каиде, прерушени у телевизијску екипу.

Његов син, који је завршио војну академију у Британији, жели да буде вођа новог покрета отпора талибанима, али за локално становништво не представља претерано препознатљив лик.

Тврде да располажу са десетак хеликоптера "блек хок" и неколико хиљада бораца, који су стигли из свих делова Авганистана, бежећи пред талибанском осветом. Наводе и да штите око 800.000 људи, од којих је огромна већина стигла претходне седмице.

"Потребни су нам оружје, муниција и храна. Америка и њени демократски савезници су нам једина преостала нада", написао је Масуд.

Америка, која је у претходне две деценије потрошила око 83 милијарде долара у наоружавање и обуку авганистанских снага безбедности, није показала претеран ентузијазам после ове поруке. Ни талибани, за сада, не делују претерано заинтересовани да нападну Панџшир.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво