Читај ми!

Талибани започели освајање Кабула, Џалалабад пао без борбе

Авганистанско министарство унутрашњих послова саопштило је да су талибани почели да улазе у главни град Кабул са свих страна. Побуњеници држе под контролом готово две трећине земље. Освојили су Kандахар, други по величини град у Авганистану, а од јутрос је под контролом талибана и Џалалабад, који је пао без борбе.

Талибански побуњеници су преузели контролу над Џалалабадом, градом на истоку Авганистана. Џалалабад је, како је пренео Ројтерс, освојен без борбе.

Из авганистанског министарства унутрашњих послова саопштили су да су талибани почели са свих страна да улазе у Кабул.

Авганистанска влада и даље контролише делове престонице и поједина места, док талибани контролишу остале највеће градове и готово две трећине авганистанске територије.

Портпарол побуњеника Забихулах Муџахид рекао је у саопштењу да преговарају са владом о мирној предаји Кабула.

"Талибански борци су у приправности на свим улазима у Кабул док се не усагласи мирно и задовољавајуће пребацивање моћи", стоји у саопштењу.

Након муњевитог напредовања према главном граду, талибани су наредили својим борцима да се суздрже од насиља и дозволе сигуран пролаз свима који желе да оду, а од жена је затражено да се упуте према заштићеним подручјима, рекао је лидер талибана у Дохи.

"Ничији живот, имовина и достојанствно неће бити угрожени, а животи становника Kабула неће бити изложени ризику", наводи се у саопштењу талибана у којем побуњеници тврде да не планирају силом да заузимају Kабул, иако у овом тренутку у престоници Авганистана одјекује пуцњава.

Представник побуњеничког покрета такође је потврдио да талибани не намеравају "никоме да се свете" и поручио да ће бити опроштено "свима који су служили влади и војсци".

Јутрошњим освајањем Џалалабада, талибани су преузели контролу над ауто-путем који води до Пешавара у Пакистану, важном саобраћајницом за Авганистан.

Сједињене Државе су почеле са евакуацијом дипломата и шаљу додатне трупе како би обезбедили аеродром у Кабулу и амбасаду.

Амерички председник Џозеф Бајден синоћ је изјавио да је послао 5.000 војника у Авганистан и поручио побуњеницима да ће на сваку акцију у којој се ризикују животи америчког особља уследити брз и јак војни одговор.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се