Читај ми!

Евакуација гостију из Бодрума због пожара – српски туристи нису угрожени

Туристи у Турској пожурили су у сусрет спасилачким бродовима када им је речено да се евакуишу из неких хотела у егејском летовалишту Бодрум због непосредне опасности од пожара, известили су турски медији. Из амбасаде Србије у Турској је речено да су српски туристи безбедно евакуисани из страха због оближњих шумских пожара, да су смештени у друге објекте, али да нису били угрожени ни у једном тренутку.

Јединице обалске страже водиле су операцију, а власти су затражиле од власника приватних чамаца и јахти да помогну у евакуацији због непосредне опасности од нових пожара, преноси АП.

Из амбасаде Србије у Турској речено је РТС-у да су српски туристи безбедно евакуисани из страха због оближњих шумских пожара, да су смештени у друге објекте, али да нису били угрожени ни у једном тренутку.

"Три хотела у области Бодрума односно у регији Мугле су била под ризиком од искључења струје те је то био разлог за евакуацију гостију који су се у њима налазили. У тим хотелима је било не више од 15 наших породица које се тренутно налазе у другим хотелима, а биће враћене у ове хотеле већ ујутру", наводи за Радио Београд 1 амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић.

Додаје и да је ситуација у области Анталије још увек делимично критична, али је под контролом.

"Ситуација у области Анталије на ауто-путу између Анталије и Алање је још увек делимично критична, али је под контролом. Оно што узнемирава све туристе, а и наше који се налазе у граду Сидеу који је најближи месту пожара је то да ветар наноси дим у правцу хотела што уноси немир међу људе који се тамо налазе", објашњава Марковић.

Како каже до сада није било ни једног повратка наших грађана нити било чијих у матичне државе нити позива Амбасади Србије у Турској са захтевом за било којом врстом помоћи. 

Додаје и да су јутрос из Београда стигла два авиона са 300 туриста који су безбедно распоређени у своје хотеле. 

Истиче да се ситуација прати, и да са свим туристичким агенцијама размењује информације о ситуацији на терену.

Расте број жртава у Турској - погинула два шумочувара

Број погинулих у пожарима који бесне у турским медитеранским градовима данас је порастао на шест након што су погинула два шумочувара, потврдио је министар здравља Турске.

У пожарима који бесне широм Турске од среде су изгорели хектари шума и неколико насеља, а ватра се шири у села и туристичка одмаралишта и присиљава људе на евакуацију.

Министар пољопривреде и шумарства Турске Бекир Пакдемирли рекао је у суботу да је стављено под контролу 88 од 98 пожара.

Председник Реџеп Тајип Ердоган обишао је угрозено подручје.

"Не можемо учинити ништа осим затражити милост Божју за животе које смо изгубили, али можемо заменити све што је спаљено", рекао је Ердоган и истакао да је број авиона за гашење пожара повећан са шест на тринаест, укључујући авионе из Украјине, Русије, Азербејџана и Ирана.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво