Читај ми!

Зелено светло за Северни ток 2, још 100 километара до краја - шта кажу четири стране

"Северни ток 2" није више болна тачка у амерчко-немачким односима јер су две земље склопиле споразум да Вашингтон више не блокира градњу гасовода. Међутим, могао би бити кључна тачка раздора међу чланицама Уније - поред најгласнијих, Украјине и Пољске, против његове градње је још неколико чланица.

"Северни ток 2" цевима треба да повеже руско-немачке обале Балтичког мора. Биће то други директни доток руског гаса до Немачке - истог капацитета као "Северни ток 1".

Гасовод је одолео бројним геополитичким препрекама и коначно добио зелено светло Вашигтона, уз условљавање - да не нашкоди постојећем гасоводу кроз Украјину, којој уговор о тразиту руског гаса истиче 2024.

"Ми ћемо тражити додатних 10 година за Украјину. Морамо заједно да радимо на смањењу украјинске зависности од руског гаса и њене економске зависности од транзита. То је лош цевовод, али морамо да помогнемо у заштити Украјине. Осећам да смо овим споразумом учинили неке значајне кораке у томе", каже Викторија Нуланд, подсекретарка за политичке послове у Стејт департменту.

И Немачка сматра да споразум не решава све разлике али обезбеђује завршетак важне инфраструктуре за енергетску безбедност Европе. Иако Немачка обећава да ће подржавати украјинску транзитну улогу, Кијев је од Европске уније одмах затражио консултације о гасоводу јер је, кажу, претња за безбедност Украјине.

"Уосталом, нисмо без средстава да нешто урадимо а надам се да санкције против Москве неће бити потребне. Имамо уверавања Русије да неће искористити гасовод као оружје, верујмо им на реч. Ако ипак то учини, реаговаћемо", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

"За нас је "Северни ток 2" пре свега безбедносно питање и волели бисмо да америчко-немачка изјава у вези са сигурношћу буде јача. И даље нам је нејасно да ли је Русија спремна да правилно испуни своје обавезе о енергетској безбедности Украјине и очувању њене улоге транзитне државе", каже Дмитро Кулеба, министар спољних послова Украјине.

Из Брисела поручују да ће споразум размотрити. А Кремљ да је задовољан што Немачка никад није одустала од тог пројекта.

"У тексту споразума постоје ствари са којима се не можемо сложити, али и ствари које поздрављамо. Говори се о руској агресији и штетним акцијама како у Украјини тако и ван ње. Не можемо да прихватимо употребу таквог језика. Русија никада није користила енергетске ресурсе као инструмент политичког притиска, већ је гарант енергетске безбедности европског континента", каже Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

"Северни ток 2" са цевоводом од 1.230 километара важи за најдужи гасовод на свету а до његовог завршетка остало је још око 100 километара.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво