Читај ми!

САД пристале да "одблокирају" Северни ток 2, Немачка се обавезала да улаже у Украјини

Вашингтон и Берлин постигли су споразум о довршетку изградње гасовода "Северни ток 2", вредног 11 милијарди долара, што је била трновита, дугогодишња тачка спора између два савезника.

Споразум постигнут између САД и Немачке има за циљ улагање од 200 милиона евра у енергетску сигурност Украјине, као и у одрживу енергију широм Европе. 

На основу споразума, Немачка је пристала да инвестира у украјинску инфраструктуру зелене технологије, а САД ће престати да блокирају гасовод.

"Ако Русија покуша да користи енергију као оружје или 'почини даље агресивне радње против Украјине', Немачка ће предузети мере на државном нивоу и залагати се за ефикасне мере на нивоу ЕУ, укључујући санкције за ограничавање руских извозних могућности у Унију у енергетском сектору", рекао је високи званичник Стејт департмента новинарима.

Званичник Стејт департмента, који је затражио да остане анониман додао је да ће САД задржати привилегију увођења санкција и у случају да Русија користи енергију као средство принуде.

Додао је да су Сједињене Државе и Немачка "одлучно посвећене суверенитету и територијалном интегритету" Украјине и да су због тога блиско консултовале Кијев по том питању.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас каже да му је лакнуло због договора о "Северном току 2".

"Лакнуло ми је што смо пронашли конструктивно решење са САД у вези са 'Северним током 2'. Помоћи ћемо Украјини да изгради зелени енергетски сектор и погурати у наредном периоду да се осигура транзит гаса кроз Украјину", написао је Мас на Твитеру

Спор око "Северног тока 2, подморског цевовода који ће руски гас директно транспортовати у Немачку, произилази из става Вашитнгтона да ће Москва користи енергетски сектор за уцењивање својих суседа, односно Украјине.

"Још само сто километара до краја"

Када буде завршен, Северни ток 2 ће се простирати на 1.230 километара од Русије до Немачке, што га чини једним од најдужих гасовода на свету. Прошлог месеца, Кремљ је рекао да је остало само 100 километара до завршетка пројекта.

У мају су се Сједињене Државе уздржале од увођења санкција швајцарској компанији "Норд Стрим 2 АГ", која води пројекат цевовода и њеном извршном директору. То је дало шансу Берлину и Вашингтону три месеца да постигну договор о "Северном току 2".

Договор долази непосредно после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Белој кући, првог европског лидера од када је Џо Бајден ступио на дужност америчког председника.

То је било и вероватно последње путовање у Вашингтон после скоро 16 година на челу највеће европске економије.

Меркелова, прва жена која је предводила Немачку, раније је рекла да ће поднети оставку након септембарских парламентарних избора.

Током заједничке конференције за штампу у Белој кући, Меркелова се обавезала да ће заузети оштар став према Русији ако Москва злоупотреби енергетски сектор у политичке сврхе.

Бела кућа је у саопштила да ће Бајден следећег месеца угостити украјинског председника Володимира Зеленског.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво