Читај ми!

Емануел Макрон на мети шпијунског софтвера "Пегаз"

Председник Француске Емануел Макрон и још тринаест светских лидера идентификовани су у евиденцији оних који су били на мети софтверског програма за шпијунирање "Пегаз" који је заинтересованима продавала израелска фирма НСО, пише британски Гардијан.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса и пакистански премијер Имран Кан такође су наведени у подацима, који укључују дипломате, војне шефове и високе политичаре из 34 земље.

Листа шпијунираних уз помоћ "Пегаза" укључује бројеве које су одабрале владе клијенти НСО групе, израелске шпијунске компаније, али то не значи да су њихови телефони нужно били хаковани.

НСО инсистира да база података "нема никакве важности" за компанију и тврде да француски председник Емануел Макрон није био "мета" ниједног купца, што значи да компанија пориче да је изабран за надзор помоћу њиховог шпијунског софтвера.

Чињеница да се неки број појавио на листи ни на који начин не потврђује да је тај број изабран за надзор помоћу "Пегаза".

Ипак, верује се да листа указује на појединце које су владини клијенти НСО идентификовали као особе од интереса, али укључује и људе који су били мета надзора, према форензичкој анализи њихових телефона.

НСО инсистира да су од својих клијената тражили да моћне шпијунске алате користе само за легитимне истраге тероризма или злочина.

Гардијан и други медијски партнери идентификовали су оне владе за које се верује да су одговорне за одабир појединачних бројева у подацима пажљивим испитивањем образаца избора.

Ко је све био на листи особа од "посебног интереса"

Тако извештавају да су на листи политичара који су шпијунирани јужноафрички председник Сирил Рамафоса, којег је, чини се, за праћење изабрала Руанда 2019. године.

Емануела Макрона, према писању Гардијана, као особу од интереса изабрао је Мароко 2019. године.

"Ако се то докаже, то је врло озбиљно и сву пажњу ћемо усмерити на ова медијска открића", рекао је један званичник Јелисејске палте.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус такође је био "интересантан" за Мароко 2019. године.

Саада Харирија, који је прошле недеље поднео оставку на место премијера Либана, пратили су Уједињени Арапски Емирати 2018. и 2019. године.

Председник Европског савета Шарл Мишел, у време када је био белгијски премијер 2019. године, био је особа од интереса за Мароко.

На мети је био и сам марокански краљ Мохамед Шести, којег су пратиле снаге безбедности у тој земљи, као и марокански премијер Садедин Отмани.

Премијер Пакистана Имран Кан био је интересантан Индији такође 2019. године.

Број бившег мексичког председника Фелипеа Калдерона био је 2016. и 2017. године одабрао је онај за кога се верује да је био мексички клијент током периода када се његова супруга Маргарита Завала кандидовала за највиши политички положај у земљи.

Дугогодишњи амерички дипломата и главни преговарач између САД и Ирана Роберт Мејли такође је био интересантан за Мароко али израелска НСО група тврди да су њихови клијенти  спречени да примене софтвер на америчке бројеве.

Деманти прозваних влада и НСО 

Форензичка испитивања узорка од 67 телефона који припадају активистима за људска права, новинарима и адвокатима, открила су да је 37 садржало трагове хаковања уз помоћ "Пегаза" или бар покушаја хаковања. Анализу је урадила безбедносна лабораторија Амнести интернешнала, технички партнер на пројекту.

Процурели подаци такође сугеришу да су Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати разматрали надзор над египатским званичницима, упркос блиским везама обеју држава са египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем.

Међу бројевима које је клијент НСО-а, за кога се верује да је саудијска влада, изабрао за особе од интереса, био је и египатски премијер Мостафа Мадбоули.

Верује се да су и Саудијска Арабија и УАЕ за кандидата од интереса за своје владе изабрале и председника Ирака Бархама Салиха, који је близак Сједињеним Државама. На списку се појавио и Салихов британски број телефона.

Ни Саудијска Арабија ни УАЕ нису коментарисали ове наводе.

Власти Руанде одлучно су порекле да имају приступ технологији НСО групе, али се већ дуго сумња да су клијент те израелске фирме. Анализа процурелих података показује да је Рухакан Ругунда изабран за кандидата за потенцијални надзор 2018. и 2019. године, када је био  премијер Уганде.

Мароко је порекао да је шпијунирао било ког страног лидера, уз тврдњу да су новинари који истражују НСО били "неспособни да докажу да је њихова земља имала било какав однос" са израелском компанијом.

Али анализа објављених података показала је да се чини да је Мароко на десетине француских званичника навео као кандидате за могући надзор, укључујући и председника Емануела Макрона.

Ни Индија ни Пакистан нису посебно коментарисали тврдње да је Делхи можда изабрао Кана за надзирање. Индија је рекла да има добро успостављене протоколе за пресретање који захтевају одобрење високо рангираних државних или регионалних званичника, и то из "јасних разлога и само у националном интересу".

Неколико државних агенција у Мексику набавило је шпијунски софтвер „Пегаз", почевши од министарства одбране 2011. године, а свеприсутна корупција у земљи изазвала је забринутост да би могао завршити у погрешним рукама.

У својој изјави, НСО је рекао да листа која је процурила "није листа циљева или потенцијалних циљева купаца НСО".

Преко својих адвоката, НСО је саопштио да су изнете "нетачне претпоставке" о томе који клијенти користе технологију компаније.

Речено је да је број од 50.000 преувеличан и да листа не може бити листа бројева "на мети влада које користе ‘Пегаз’".

Након покретања пројекта "Пегаз" оснивач и извршни директор НСО-а Шалев Хулио је рекао да процурели подаци "немају никакав значај за НСО", али је додао да је "веома забринут" због извештаја и обећао је да ће их све истражити.

"Схватамо да би у неким околностима наши купци могли злоупотребити систем", рекао је Хулио.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво