Читај ми!

За чији рачун шпијунира "Пегаз", софтвер који је "прочитао" више од 50.000 телефона

Активисти за људска права, новинари и адвокати широм света на мети су телефонског малвера који је појединим владама продала израелска компанија која је развила софтвер за шпијунирање "Пегаз", јављају светски медији.

На листи која је надзирана помоћу софтвера "Пегаз" налазе се телефонски бројеви 50.000 људи за које се верује да су интересантни појединим владама, али и компанијама.

Процурила евиденција показује да су дисиденти и они који им помажу посебно били интересантни онима који су користили софтвер за шпијунирање израелске компаније "НСО група". 

Израелска компанија то демантује, а није сасвим јасно ни одакле је листа дошла, нити чији су телефони стварно хаковани.

У НСО кажу да је софтвер намењен борби против криминалаца и терориста и да је доступан само војсци, агенцијама за спровођење закона и обавештајним агенцијама из земаља са добром евиденцијом о људским правима.

У изјави се наводи да је првобитна истрага која је довела до извештаја париске невладине организације "Забрањене приче" и групе за људска права "Амнести интернешенел" била "пуна погрешних претпоставки и непоткрепљених теорија".

Наводе о употреби софтвера, познатог као "Пегаз", пренели су међу првима Вашингтон пост, Гардијан, Монд, као и многе друге медијске организације широм света.

Софтверски програм "Пегаз" инфицира ајфон и андроид уређаје како би омогућио оператерима да издвајају поруке, фотографије и електронску пошту, снимају позиве и тајно активирају микрофоне.

Форензички тестови на неколико телефона који су се нашли на листи оних који су шпијунирани потврдили су трагове овог шпијунског софтвера.

На листи шпијунираних су новинари, активисти за људска права, али и шефови држава и влада, чланови краљевских породица и пословни људи.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво