Читај ми!

Немачка: На западу блато и чекање, на југу још напето

И даље расте број жртава разорних поплава на западу Немачке. Људи покушавају да очисте своје куће, а невреме се преселило на југ. Поставља се питање зашто становници нису евакуисани на време?

Кад оде вода, остаје блато. И остаје чекање. У недељу, 18. јула, Дернау у округу Арвајлер на западу Немачке подсећа на радну акцију.

Селом гамижу трактори, камиони, цистерне са пијаћом водом. Испред кућа су људи блатњави од главе до пете, са лопатама у рукама. Река Ар се прошле среде излила двеста метара из корита, преко пруге, винограда, гробља, до већине дворишта.

"Ми смо чак и имали среће", каже један становник. "Два степеника су фалила да вода из подрума дође до приземља."

Долина је ушушкана између стрмих брда на којима се сунча винова лоза. Иначе призор са разгледнице, али прошле седмице опасна клопка.

У овом крају је било најмање 117 жртава. Неки су ухваћени на спавању у сутерену, други заробљени у подрумима где су покушавали да спасу ствари или искључе струју, трећима су пак куће падале на главу.

У оближњем Зинцигу је страдало дванаесторо штићеника дома за особе са тешким инвалидитетом.

Невреме је отишло на југ

Немачка броји преко 160 жртава невремена које је почело историјском кишом прошле среде, 14. јула када је понегде било и по двеста литара падавина по квадратном метру, у само неколико сати.

"Радило се о десетак минута. Толико је трајало од воде до чланака, па до воде која носи аутомобиле", каже ватрогасац који је претходне дане провео у акцији.

За наредне дане Немачка метеоролошка служба не најављује нове обилне падавине. Невреме се било преселило јужније, ка Баварској, Аустрији и Швајцарској, али тамо катастрофа није попримила размере као на тромеђи Немачке, Белгије и Холандије. У Белгији су до сада потврђене 24 жртве.

Дунав код Пасауа, на граници Немачке и Аустрије, био је близу да достигне највиши ниво од 8,5 метара. Тамо је ситуација и даље напета.

Иначе, метеоролози су још прошлог понедељка и уторка упозоравали на кише какве никад раније нису забележене у овим пределима.

Тражи се оставка министра

Да ли су толики људи страдали јер је заказао систем за рано упозоравање? Зашто људи нису евакуисани? Како се вода повлачи, све више пљуште критике на рачун министра унутрашњих послова Хорста Зехофера, чију оставку траже неке опозиционе партије.

На удару је и Савезни завод за заштиту становништва и помоћ у катастрофама (ББК). "Наша инфраструктура за упозоравање је функционисала", брани се Армин Шустер, шеф тог завода.

"Послали смо преко 150 упозорења преко наших апликација и медија", рекао је он.

Око девет милиона људи користи апликацију Нина преко које ББК обавештава о долазећим катастрофама.

Међутим, нити су ојачани насипи, нити је неко покушао да евакуише људе. Шустер није знао да каже у колико се места уопште огласила сирена за случај опасности.

Немачко Удружење градова и општина изјаснило се за јачање система за упозоравање, као и информисања становништва како да се понаша у случају опасности.

Тада ваља искључити струју и гас, избегавати подрум и имати спремну залиху хране, рекао је Герд Лансберг, први човек тог удружења.

Такође, свака кућа треба да има транзистор на батерије како би могла да чује вести.

Остаје чекање

Према речима савезне министарке за науку Ање Карличек, непогоде попут пљускова, олуја и суше практично су се удвостручиле у претходних 30 година.

Тренутно се годишње у Немачкој издваја 65 милиона евра за истраживање ефеката климатских промена. Карличек каже да то треба појачати: "Ради се о заштити људских живота, имовине и непроцењивих културних добара."

Све те иницијативе долазе прекасно за Дернау и слична месташца која, извесно, неће ускоро поново бити питорескна као пре катастрофе. Онај мештанин, којем је вода поплавила цео подрум, показује нам двориште са пола метра наслага блата. Ваљда ће, каже, доћи неко са багером да то покупи.

"Али, овде се сада не може живети. Кажу да ћемо струју, воду и гас добити тек око Божића", прича он. Из осигуравајуће куће ће, кад стигну, навратити да процене штету. Овај човек је, за разлику од многих, барем имао осигурање.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво