Читај ми!

Штета од поплава у Немачкој процењује се у милијардама, обилне кише и на југу Италије

Број жртава поплава које су погодиле више европских земаља попео се на 188. У Немачкој траје потрага за неколико стотина несталих у најгорој природној катастрофи која је снашла ту земљу у последњих 60 година. У тој земљи погинуло је 157 људи, али се страхује да ће црни биланс бити већи.

У околини Келна на западу Немачке бујица је однела преко стотину живота. Полиција очекује да пронађе још жртава када се вода повуче. Војска је на рашчишћавању ангажовала све расположиве ресурсе.

Савезна и покрајинске владе штету процењују на неколико милијарди евра, већ је одређена ургентна помоћ од 300 милиона евра за санирање штете у покрајинама Рајна-Фалц, Северној Рајни-Вестфалији и Баварској.

"Ово је ужасавајуће. Немачки језик нема речи којима бих могла описати ова разарања. Али је охрабрујуће како се људи држе заједно, како помажу једни другима. Ми смо уз вас. Обнова ће бити дуга, али ћемо учинити све да ово прелепо подручје буде као пре", истакла је канцеларка Ангела Меркел.

Сунчано време омогућило је почетак обнове целог региона уз границу са Белгијом, Холандијом и Луксембургу.

Водостаји река у деловима које су погођене поплавама полако се повлаче, али је слив три највеће реке – Рајне, Дунава и Елбе – и даље висок.

Најмање 157 људи је погинуло док се неколико стотина и даље воде као нестали. Број од 1.300 несталих се драматично смањио, јер се око 700 људи у међувремено јавило да су безбедни или да су евакуисани из поплављених подручја.

Критично је и у покрајинама Аустрије које се граниче са Немачком: Салцбургу и Тиролу. Обилне кише погодиле су и југ Италије где је бујица улице претворила у реке. У холандској провинцији Лимбургу – пробијен је насип. Војска је ангажована и у Белгији у спасавању и евакуацији у четири провинције.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво