Читај ми!

Протести на Куби – ухапшено више од 100 демонстраната, председник оптужује Вашингтон

Током највећих протеста на Куби у последњих неколико деценија ухапшено је више десетина људи. У понедељак је било мирно, али је на улицама било приметно присуство полиције. Председник Дијаз-Канел је за протесте окривио САД и санкције Вашингтона које економски гуше Кубу од 1962. године.

Хиљаде Кубанаца изашло је у недељу на протесте против власти широм земље. То су били највећи протести од почетка комунистичке владавине 1952. године. Демонстранти су тражили оставку председника Мигела Дијаза-Канела.

Приведено је најмање 100 демонстраната, активиста и новинара широм земље, саопштила је организација "Кубалекс", пренео је Ројтерс

У понедељак је било мирно, али је било приметно велико присуство полиције, док је зграда скупштине, где се највећи број демонстраната окупио током протеста, блокирана кордонима полиције.

Председник Kубе Мигел Дијаз-Kанел је током телевизијског обраћања позвао присталице да се супротставе демонстрантима, а за протесте оптужио САД.

Навео је да санкције Вашингтона у различитим формама трају још од 1962. године и да Америка води политику економског гушења Kубе.

Дијаз-Kанел је демонстранте назвао америчким плаћеницима које је Вашингтон ангажовао да дестабилизују Kубу, а своје присталице је позвао да изађу на улице и стану у одбрану револуције.

Подршку демонстрантима на Куби пружили су Кубанци у Мајамију који су позвали носили транспаренте "Не комунизму" и "Ослободите Кубу" и затражили промену власти на Куби.

Протест подршке одржан је и испред амбасада Кубе у Аргентини и Мексику, али и у центру Мадрида.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво