Читај ми!

Вирџинија, последњи галоп генерала Лија

Споменик генералу Роберту И. Лију, једном од најзначајнијих војних лидера конфедерационих снага током Грађанског рата у САД, уклоњен је из центра Шарлотсвила у Вирџинији.

"Склањање овог споменика је мали корак ка циљу да се Шарлотсвилу, Вирџинији и Америци помогне како би се ухватили у коштац са грехом у којем су људи били вољни да униште животе црнаца због профита", рекла је градоначелница тог града, Никаја Вокер.

Најава уклањања споменика, пре три године, покренула је талас протеста међу локалним белим екстремистима у којима су страдале три особе.

Осим статуе генерала Лија, ускоро ће бити уклоњен и споменик његовом помоћнику, генералу Томасу "Стоунволу" Џексону, такође једном од лидера конфедерације.

Статуе двојице генерала, биће склоњене на "сигурно место", до одлуке шта ће са њим на крају бити учињено.

Генерал Роберт И. Ли постао је, после смрти 1870. године, херој међу присталицама конфедерације и белим екстремистима. Водио је снаге конфедерације у најкрвавијој епизоди Грађанског рата, сукобу код Гетисбурга која је представљала почетак краја армије конфедерације.

После смрти добио је статус хероја и отворене, пристојне личности, што је махом било засновано на фикцији створеној како би се историјски испеглали разлози због којих је избио Грађански рат у САД.

У стварности, генерал Ли је био робовласник, који је водио побуну покренуту како би се зауставило укидање ропства. Само код Гетисбурга, убијено је око 50.000 људи.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара