Читај ми!

Нови председник Израела положио заклетву

Бивши шеф Лабуристичке партије Исак Херцог положио је у парламенту заклетву на место председника Израела и тиме постао нови, 11. председник ове земље.

На свечаној церемонији у Кнесету, израелском парламенту, Исак Херцог је загрлио одлазећег председника Рувена Ривлина пре него што је уз аплауз посланика положио заклету, преноси Ројтерс.

Обећао је да ће искористити ову, у великој мери церемонијалну улогу да покуша да залечи дубоке поделе у израелском друштву.

"Одавде ћу отићи у председничку резиденцију и започети путовање кроз расцепе и јазове у израелском друштву. Циљ тог путовања је да нађе фактор помирења разлика и расцепа и да поново откријемо сами себе", казао је у обраћању.

Исак Херцог је први пут у парламент изабран 2003. године.

На изборима 2015. године поражен је од стране бившег премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Парламент га је, међутим, у јуну ове године изабрао за председника, неколико дана пошто је Нетанјахуа са власти сменила коалиција на челу са новим премијером Нафталијем Бенетом.

На крају свог говора, Херцог је обећао да ће се борити против антисемитизма, тежити миру између Израела и његових суседа и помоћи у "борби против стратешких претњи Израелу, а то је првенствено ирански нуклеарни програм".

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво